ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 425                                               

Kawasan Undi Perseorangan Yuhua

Kawasan Undi Perseorangan Yuhua ialah sebuah Kawasan Undi Perseorangan di bahagian barat daya Singapura. Mula-mula, kawasan ini lahir setelah sebahagian kawasan di dalam kawasan undi Boon Lay dan kawasan undi Bukit Timah terukir keluar pada tahun ...

                                               

Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam

Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam ialah jawatan dalam Kabinet Singapura yang menyelia dasar dan isu berkaitan masyarakat orang Islam di Singapura. Akta Pentadbiran Undang-undang Islam di bawah skop Menteri Bertanggungjawab bagi ...

                                               

Pasir Panjang

Pasir Panjang merupakan kawasan barat daya di Singapura. Kawasan ini terletak di bahagian selatan Kawasan Perancangan Queenstown, sebuah zon perancangan bandar di bawah Penguasa Pembangunan Semula Bandar. Kent Ridge Park merupakan ciri topografi ...

                                               

Paya Simpanan Sungei Buloh

Paya Simpanan Sungei Buloh ialah sebuah kawasan simpanan semulajadi yang terletak di barat laut Singapura. Ia adalah kawasan simpanan pertama yang diwartakan di negara itu dan ia juga merupakan tempat persinggahan yang penting bagi beberapa spesi ...

                                               

Pemerintah Singapura

Pemerintah Singapura ditakrifkan Perlembagaan Republik Singapura sebagai badan eksekutif yang memerintah negara ini terdiri daripada Presiden dan Kabinet Singapura; Presiden berperanan hanyalah kecil walaupun mengikut budi bicara sendiri memeriks ...

                                               

Penguasa Maritim dan Pelabuhan Singapura

Penguasa Maritim dan Pelabuhan Singapura merupakan sebuah badan berkanun yang berada di bawah Kementerian Pengangkutan, Republik Singapura.

                                               

Pentas Terapung Teluk Marina

Pentas Terapung Teluk Marina merupakan pentas terapung yang terbesar di dunia. Ia terletak di Takungan Marina, Teluk Marina, Singapura. Dibuat sepenuhnya daripada keluli, pentas terapung ini berukuran 120 meter panjang dan 83 meter lebar, dimana ...

                                               

Perlembagaan Singapura

Perlembagaan Republik Singapura ialah undang-undang tertinggi Republik Singapura. Perlembgaan bertulis ini diolah daripada peruntukan diberikan Perlembagaan Persekutuan Malaysia melalui Perlembagaan Negeri Singapura 1963 dilaksanakan Akta Kemerde ...

                                               

Piagam Wanita (Singapura)

Piagam Wanita merupakan sebuah akta yang telah diluluskan oleh Parlimen Singapura pada tahun 1961. Akta ini dibentuk bagi meningkatkan dan melindungi hak-hak wanita di Singapura serta menjamin kesaksamaan undang-undang yang lebih besar kepada gol ...

                                               

Popular Holdings

Popular Holdings, seringkali disebut sebagai Popular, merupakan syarikat yang berpusat di Singapura yang menerbitkan, mengedarkan dan meminjamkan buku kepada pasaran pendidikan tempatan. Syarikat ini mempunyai anak syarikatnya di negara-negara se ...

                                               

Pulau Biola

Pulau Biola merupakan kecil pulau berukuran 0.4 hektar yang terletak di barat daya Singapura, di antara Pulau Senang sehingga utara Pulau Satumu sehingga selatan.

                                               

Pulau Semakau

Pulau Semakau merupakan sebuah pulau di negara Singapura Pada mulanya ia adalah pulau yang tidak boleh berpenghuni tetapi disebabkan polisi negara Singapura ia telah ditambak tanpa batasan menjadikan ia sebuah pulau yang semakin besar.

                                               

Pulau Tekukor

Pulau Tekukor adalah salah satu pulau yang terletak di selatan Singapura dan merupakan pulau milik Singapura. Pulau ini juga dikenali sebagai Pulau Penyabong. Ia asalnya merupakan tapak pembuangan peluru. Terdapat cadangan untuk menukarkan pulau ...

                                               

Stesen MRT/LRT Punggol

                                               

Pusat Tahanan Jalan Whitley

                                               

Rambut panjang di Singapura

Larangan rambut panjang telah diedarkan di Singapura. Pada tahun 1960-an, dasar pemerintah Singapura yang melarang lelaki daripada berambut panjang mulai berlaku. Ini adalah tindak balas terhadap peningkatan populariti sub-budaya hippie di seluru ...

                                               

Taman Jepun, Singapura

Taman Jepun, juga digelar Taman Jurong, adalah sebuah taman di Jurong East, Singapura. Ia dibina pada sebuah pulau buatan manusia di kawasan Tasik Jurong berhubung dengan kawasan pulau bersebelahan Taman Cina dengan jambatan.

                                               

Tampines

                                               

Alvaschein

Alvaschein merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Graubünden, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 180 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Graubünden.

                                               

Calfreisen

Calfreisen merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Graubünden, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 180 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Graubünden.

                                               

Chiasso

Chiasso merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Ticino, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 147 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Ticino.

                                               

Corcelles, Bern

Corcelles merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Bern, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 383 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Bern.

                                               

Cormoret

Cormoret merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Bern, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 383 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Bern.

                                               

Dättlikon

Dättlikon merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Zurich, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 171 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Zurich.

                                               

Ecublens, Fribourg

Ecublens merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Fribourg, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 167 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Fribourg.

                                               

Ferden

Ferden merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Valais, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 143 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Valais.

                                               

Fiez

Fiez merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Vaud, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 339 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Vaud.

                                               

Gampelen

Gampelen merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Bern, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 383 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Bern.

                                               

Granges-Paccot

Granges-Paccot merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Fribourg, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 167 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Fribourg.

                                               

Kammersrohr

Kammersrohr merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Solothurn, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 120 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Solothurn.

                                               

Killwangen

                                               

Lavertezzo

Lavertezzo merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Ticino, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 147 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Ticino.

                                               

Oberbuchsiten

Oberbuchsiten merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Solothurn, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 120 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Solothurn.

                                               

Paspels

Paspels merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Graubünden, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 180 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Graubünden.

                                               

Riddes

Riddes merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Valais, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 143 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Valais.

                                               

S-chanf

S-chanf merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Graubünden, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 180 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Graubünden.

                                               

Schalunen

Schalunen merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Bern, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 383 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Bern.

                                               

Sent

Sent merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di Graubünden, Switzerland. Ia juga merupakan salah satu daripada 180 buah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Graubünden.

                                               

Gua Cerita

Gua Cerita merupakan satu daripada sejumlah gua batu kapur yang terdapat di timur laut Pulau Langkawi. Gua Cerita merupakan dua buah gua, yang terbentuk dengan satu di atas yang lain. Gua ini menjadi sebahagian destinasi menarik bagi Langkawi Geo ...

                                               

Gua Kelawar Langkawi

Gua Kelawar di Kilim, pulau Langkawi, Kedah, Malaysia merupakan sebahagian daripada geopark yang dipromosikan dalam kalendar Tahun Melawat Malaysia 2007. Gua Kelawar ini terletak di timur laut pulau Langkawi, kira-kira 10 minit berkereta dari Pek ...

                                               

Gua Kerbau, Kedah

Gua Kerbau, Kedah merupakan gua batu kapur, terletak di Kodiang,Jitra 50 km dari bandar raya Alor Setar. Terdapat sebuah batu besar yang menyerupai kerbau itu turut kaya dengan pelbagai informasi sejarah. Terdapat beberapa anak tangga dan sebaik ...

                                               

Gua Bama

Tempat yang terbaik bagi peminat-peminat sukan kembara lasak dan pencinta-pencinta alam. Memanjat pokok Program perkhemahan & unggun api Kem musim panas kanak-kanak Pemandangan puncak dari puncak Memanjat batu tongkol dan bukit Abseiling & Rapell ...

                                               

Gua Telinga

Gua Telinga merupakan sebuah gua yang terletak di Taman Negara. Ia merupakan sebuah gua batu kapur dan terletak kira-kira 2.6km dari Kuala Tahan, Pahang, Malaysia. Gua Telinga terletak di kedudukan terpencil dan hanya boleh dicapai dengan menggun ...

                                               

Gua Jebak Puyuh

                                               

Gua Kelam, Pahang

                                               

Kota Gelanggi

Gua Kota Gelanggi merupakan tempat yang menarik untuk dilawati. Gua ini terletak di daerah Jerantut di negeri Pahang,Malaysia.Di dalam kompleks ini terdapat banyak gua, antaranya ialah Gua Tongkat, Gua Angin, Gua Batu Sanding, Gua Kota Balai, Gua ...

                                               

Gua Angin

Gua Angin ialah sebuah gua semula jadi yang terletak kira-kira 5 km di barat daya pekan Bau, di Bahagian Kuching, Sarawak, bersebelahan dengan Sungai Sarawak. Pekan Bau terletak kira-kira 45 minit memandu dari bandar raya Kuching, dalam perjalana ...

                                               

Gua Kain Hitam

Gua Kain Hitam terletak di Sarawak, Malaysia. Pada 2007, ahli arkeologi Malaysia telah menemui rangka manusia berusia lebih 2000 tahun. Rangka manusia ini bukti kewujudan manusia di gua itu pada zaman Neolitik. Manusia pra sejarah mengkebumikan m ...

                                               

Gua Niah

Gua Niah ialah sebuah gua terletak di pedalaman bandar Miri, Sarawak, Malaysia. Gua ini merupakan gua yang terbesar dan tertua di Malaysia malah merupakan antara gua batu kapur yang terbesar di dunia. Kawasan sekeliling ia turut telah diwartakan ...

                                               

Gua Rusa

Gua Rusa terletak di Taman Negara Mulu, Sarawak. Gua Rusa merupakan sebahagian daripada khazanah geologi yang terbesar di dunia. Di dalamnya pelbagai arca semula jadi yang terbentuk jutaan tahun yang lalu. Antaranya ialah stalaktit yang tergantun ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →