Back

ⓘ Changsha adalah ibu kota dan bandar paling ramai di Provinsi Hunan di bahagian tengah selatan di bahagian Republik Rakyat China. Ia merangkumi 11.819 km 2 4.563 ..
Changsha
                                     

ⓘ Changsha

Changsha adalah ibu kota dan bandar paling ramai di Provinsi Hunan di bahagian tengah selatan di bahagian Republik Rakyat China. Ia merangkumi 11.819 km 2 4.563 bt 2 dan bersempadan dengan Yueyang dan Yiyang di utara, Loudi di sebelah barat, Xiangtan dan Zhuzhou di selatan, Yichun dan Pingxiang dari Provinsi Jiangxi di sebelah timur. Menurut bancian 2010, Changsha mempunyai 7.044.118 penduduk, yang merupakan 10.72% daripada populasi wilayah tersebut. Ia adalah sebahagian daripada Chang-Zhu-Tan gugusan bandar atau megalopolis.

Changsha berada di dataran lembah Sungai Xiang, bersempadan dengan Pegunungan Luoxiao di sebelah timur, Pegunungan Wuling di sebelah barat, tepi di Danau Dongting di sebelah utara dan berbatasan dengan selatan oleh Pergunungan Hengshan. Ia mempunyai monsun al iklim subtropika lembap, dengan suhu udara tahunan purata 16.8 hingga 17.3 °C 62.2 hingga 63.1 °F dan hujan tahunan sebanyak 1.358.6 hingga 1.552.5 mm 53.49 hingga 61.12 in.

Changsha mempunyai sejarah lebih dari 3.000 tahun. Changsha adalah ibu kota Kerajaan Changsha pada Dinasti Han 206 SM - 220 M, dan ibukota Negara Chu 907–951 di Tempoh Sepuluh Kerajaan. Peranti lacquer dan Teks Sutera pulih dari Mawangdui abad ke-2 SM terdapat petunjuk tentang kekayaan tradisi kerajinan tempatan. Pada tahun 1904 Changsha dibuka untuk perdagangan luar negeri, dan sebilangan besar orang Eropah dan Amerika menetap di sana. Changsha adalah tempat penukaran Mao Zedong menjadi komunisme. Itu juga merupakan pemandangan pertempuran besar dalam Perang China-Jepun 1931-1945 dan dihuni sebentar oleh Jepun. Changsha kini menjadi pusat perdagangan, pembuatan dan pengangkutan yang penting.

                                     

1. Nama

Chángshā adalah pinyin romanisasi dari sebutan Mandarin dari nama Bahasa Cina nama 長沙 atau 长沙, bermaksud "tempat berpasir panjang". Asal nama tidak diketahui. Ia dibuktikan pada awal 11hb century BC, ketika seorang penguasa daerah itu mengirim Raja Cheng Zhou hadiah yang digambarkan sebagai "Changsha softshell turtle" Cina ringkas: 长沙鳖 ; Cina tradisional: 長沙鼈 ; pinyin: Chángshā biē. Pada abad ke-2 Masihi, sejarawan Ying Shao menulis bahawa Qin penggunaan nama "Changsha" untuk kawasan itu adalah kesinambungan dari nama lamanya. Nama itu pada awalnya menggambarkan kawasan itu. Metropolis Chu dikenal sebagai Qingyang. Ibu kota Kerajaan Changsha - dalam kota Changsha sekarang - dikenal sebagai Linxiang, yang berarti Menghadap ke Sungai Xiang".

                                     

2.1. Sejarah Sejarah Awal

Pembangunan bermula sekitar 3000 BC ketika Changsha berkembang dengan berkembangnya budaya Longshan, walaupun tidak ada bukti kukuh mengenai hubungan tersebut. Terdapat bukti bahawa orang tinggal dan berkembang maju di kawasan itu semasa Zaman Gangsa. Banyak contoh tembikar dan benda lain telah ditemui.

Kemudian legenda Cina menceritakan bahawa Api dan Maharaja Kuning mengunjungi kawasan itu. Sima Qian sejarah menyatakan bahawa Maharaja Kuning menganugerahkan anak sulungnya Shaohao tanah Changsha dan jiran-jirannya. Semasa Zaman Musim Bunga dan Musim Luruh 8th – abad 5th BC, Yue tersebar ke kawasan sekitar Changsha. Semasa Tempoh Negeri Berperang, Chu yang berjaya menguasai Changsha. Ibu kotanya, Qingyang, menjadi pusat kerajaan selatan yang penting. Pada tahun 1951-57 ahli arkeologi meneroka banyak makam Chu besar dan sederhana dari Era Warring States. Lebih daripada 3.000 kubur telah ditemui. Di bawah Qin 221–206 BC, Changsha adalah pos pementasan ekspedisi ke selatan ke Guangdong yang menyebabkan penaklukannya dan penubuhan kerajaan Nanyue.

Di bawah Han 3rd century BC – 3rd century AD, Linxiang adalah ibu kota kerajaan Changsha. Pada mulanya ini adalah negara klien yang dipegang oleh sekutu Liu Bang Baiyue sekutu Wu Rui yang berfungsi sebagai alat untuk mengawal kegelisahan Orang Chu dan sebagai negara penyangga menentang Nanyue. Oleh 202 BC, Linxiang memiliki tembok kota untuk melindunginya dari pemberontakan dan pencerobohan. Makam Mawangdui yang terkenal dibina antara tahun 186 dan 165 BC. Lady Xin Zhui dimakamkan di kubur paling awal No. 2 dan, semasa penggaliannya pada tahun 1970-an, didapati telah dipelihara dengan baik. Lebih penting lagi, makam-makam itu termasuk salinan Tao Te Ching yang masih ada dan dokumen-dokumen kesusasteraan dan sejarah penting yang lain.

Ketika keturunan Wu Rui Wu Zhu 吳著, Wú Zhù meninggal tanpa anak di 157 BC, kerajaan itu diberikan kepada cabang kadet keluarga kekaisaran sebagai keluarga mereka. Kerajaan ini dihapuskan di bawah Wang Mang jangka pendek dinasti Xin dan dihidupkan kembali sebentar oleh Han Timur. Dalam AD 33, putera raja diturunkan dan kawasan ditadbir sebagai Linxiang County dan Changsha Commandery. Berikutan kekacauan Tiga Kerajaan, Maharaja Wu dari Jin menganugerahkan Changsha kepada putra keenam seorang jeneral keluarga kekaisaran bernama Sima Yi. Kerajaan tempatan mempunyai lebih dari 100 daerah pada awal dinasti. Selama dinasti, pemerintah daerah Changsha kehilangan kendali atas beberapa daerah, membiarkan mereka berkuasa. Berikutan kekacauan Dinasti Utara dan Selatan, Sui abad ke-6 menamakan semula Changsha Prefektur Tan atau Tanzhou. Pentadbiran 3-tingkat Changsha dipermudah kepada sistem 2-tingkat negeri dan daerah, menghilangkan wilayah kanton tengah.

Di bawah Tang, Changsha makmur sebagai pusat perdagangan antara China tengah dan Asia Tenggara tetapi menderita semasa Pemberontakan Anshi, ketika jatuh kepada pemberontak. Di bawah Dinasti Song, Akademi Yuelu didirikan pada tahun 976. Ia dihancurkan oleh perang pada tahun 1127 dan dibina semula pada tahun 1165, pada tahun yang mana ahli falsafah terkenal Zhu Xi mengajar di sana. Ini sekali lagi dihancurkan oleh Mongol semasa penubuhan Yuan sebelum dipulihkan pada akhir abad ke-15 di bawah Ming. Lulusan abad ke-19 awal akademi membentuk apa yang disebut oleh sejarawan sebagai "rangkaian alumni mesianik", termasuk Zeng Guofan, arkitek Pemulihan Tongzhi, dan Cai E, pemimpin utama dalam pertahanan Republik China. Pada tahun 1903 akademi ini menjadi Sekolah Tinggi Hunan. Zaman moden Universiti Hunan juga merupakan keturunan akademi. Sebilangan bangunannya diubah suai dari tahun 1981 hingga 1986 sesuai dengan reka bentuk Song asalnya yang diramalkan.

Semasa Mongol penaklukan Song Selatan, Tanzhou dibela dengan sengit oleh pasukan Song tempatan. Setelah bandar itu akhirnya runtuh, para pembela membunuh diri secara besar-besaran. Di bawah Ming abad ke-14 - ke-17, Tanzhou kembali berganti nama menjadi Changsha dan menjadi prefektur yang unggul.

                                     

2.2. Sejarah Sejarah Modern

Di bawah Qing abad ke-17 hingga 20, Changsha adalah ibu kota Hunan dan makmur sebagai salah satu pasar beras utama China. Semasa Pemberontakan Taiping, kota ini dikepung oleh pemberontak pada tahun 1852 atau 1854Templat:Which selama tiga bulan tetapi tidak pernah jatuh. Pemberontak beralih ke Wuhan, tetapi Changsha kemudian menjadi pangkalan utama penindasan pemberontakan oleh pemerintah.

1903 Perjanjian Shanghai antara kerajaan Qing dan Jepun membuka bandar ini untuk perdagangan luar negeri yang berkuat kuasa 1904. Negara yang paling disukai klausa dalam perjanjian yang tidak sama memperluas Jepun keuntungan kepada kuasa Barat juga. Akibatnya, ibu kota antarabangsa memasuki kota dan kilang, gereja, dan sekolah dibina. Sebuah kolej dimulakan oleh alumni Yale, yang kemudian menjadi pusat perubatan bernama Xiangya dan sebuah sekolah menengah bernama Sekolah Yali.

Setelah Revolusi Xinhai, pengembangan selanjutnya menyusul pembukaan jalan kereta api ke Hankou di provinsi Hubei pada tahun 1918, yang kemudian diperluas ke Guangzhou di Guangdong Provinsi pada tahun 1936. Walaupun populasi Changsha bertambah, bandar ini tetap bersifat komersial. Sebelum tahun 1937, industri ini mempunyai sedikit industri selain dari beberapa kapas - tekstil, kaca, dan nonferrous - kilang logam dan kraftangan kecil.

Mao Zedong, pengasas Republik Rakyat China, memulakan karier politiknya di Changsha. Dia adalah pelajar di Sekolah Latihan Guru Nombor 1 Hunan dari tahun 1913 hingga 1918. Dia kemudian kembali sebagai guru dan pengetua dari tahun 1920 hingga 1922. Sekolah ini musnah semasa Perang Saudara Cina tetapi sejak itu telah dipulihkan. Bekas pejabat Jawatankuasa Pusat Hunan: kempen ini adalah 1st Changsha, Changsha ke-2, Changsha ke-3, dan Changsha ke-4. Bandar ini dapat menangkis tiga serangan pertama berkat kepemimpinan Xue Yue, tetapi akhirnya jatuh ke tangan Jepun pada tahun 1944 selama satu tahun sehingga Jepun dikalahkan dalam serangan balas dan terpaksa menyerah. Sebelum kempen Jepun ini, kota itu hampir dimusnahkan oleh 1938 Changsha Fire, api yang disengaja yang diperintahkan oleh komandan Kuomintang yang secara keliru takut kota itu akan jatuh ke tangan Jepun; Generalissimo Chiang Kai-shek telah menyarankan agar kota itu dibakar sehingga pasukan Jepun tidak akan mendapat apa-apa setelah memasukinya.

Berikutan kemenangan Komunis dalam Perang Saudara China, Changsha perlahan-lahan pulih dari kerosakan yang sebelumnya. Sejak Deng Xiaoping Dasar Pembaharuan dan Pembukaan, Changsha telah berkembang dengan pesat sejak tahun 1990-an, menjadi salah satu bandar penting di wilayah tengah dan barat. Pada akhir tahun 2007, Changsha, Zhuzhou, dan Xiangtan mendapat persetujuan dari Majlis Negeri untuk Chang-Zhu-Tan Greater Changsha Resource-Saving and Friendly-Friendly Society Masyarakat Komprehensif Percubaan Kawasan ", mesin penting dalam kebangkitan China tengah. Pada tahun 2015, Kawasan Baru Xiangjiang telah diluluskan sebagai wilayah nasional kawasan baru.                                     

3. Geografi

Changsha berada di timur laut Provinsi Hunan, hilir bawah Sungai Xiang dan bahagian barat "Changliu Basin". Ia terletak antara 111 ° 53 hingga 114 ° 15 garis bujur timur dan 27 ° 51 hingga 28 ° 41 garis lintang utara. Bandar ini bersempadan dengan Yichun dan Pingxiang dari Provinsi Jiangxi di timur, Zhuzhou dan Xiangtan di selatan, Loudi dan Yiyang di barat, dan Yueyang dan Yiyang di utara. Jaraknya sekitar 230 kilometer dari timur ke barat dan sekitar 88 kilometer dari utara ke selatan. Changsha merangkumi kawasan 11.819 km 2 4.563 bt 2, di antaranya kawasan bandar 2.150.9 km 2 830.5 bt 2, kawasan bandar yang dibina adalah 374.64 km 2 144.65 bt 2. Titik tertinggi Changsha adalah Gunung Qixing 七星岭 di Bandar Daweishan, 1.607.9 m 5.275 ka. Titik terendah adalah Zhanhu 湛湖 di Bandar Qiaokou,23.5 m 77 ka.

Xiang adalah sungai utama di bandar ini, mengalir 74 km 46 bt ke utara melalui wilayah. 15 anak sungai mengalir ke Xiang, di antaranya Liuyang, Laodao, Jinjiang dan Wei adalah empat terbesar. Xiang membahagikan bandar menjadi dua bahagian. Bahagian timur terutama komersial dan barat terutama budaya dan pendidikan. Pada 10 Oktober 2001, kerusi Kota Changsha dipindahkan dari Fanzheng Street ke Guanshaling. Sejak itu, ekonomi kedua-dua sisi Sungai Xiang telah mencapai pembangunan yang seimbang.

                                     

3.1. Geografi Hidrologi

Sebilangan besar sungai di Changsha tergolong dalam sistem Sungai Xiang. Selain Sungai Xiangjiang, 15 anak sungai mengalir ke Xiang, terutama termasuk Sungai Liuyang, Sungai Laodao, Sungai Minjiang, dan Sungai Qinshui. 302 anak sungai sepanjang lebih dari lima kilometer, termasuk 289 di Lembangan Sungai Xiang. Menurut penilaian anak sungai terdapat 24 anak sungai utama, 128 anak sungai sekunder, 118 anak sungai ketiga, dan 32 anak sungai; dan 13 adalah sistem air Zijiang; sistem air yang cukup lengkap terbentuk, dan rangkaian sungai tersebar padat. Ciri hidrologi Changsha: sistem air lengkap, rangkaian sungai padat; isipadu air lebih besar, sumber tenaga air melimpah; musim sejuk tidak beku, dan kandungan sedimennya kecil.

                                     

3.2. Geografi Ciri geologi

Ciri-ciri geologi Kota Changsha adalah: formasi terbuka sepenuhnya, badan granit diedarkan secara meluas, dan struktur geologi kompleks. Strata setiap tempoh geologi dan sejarah terdedah di Kota Changsha, dan strata tertua terbentuk sekitar satu bilion tahun yang lalu. Kira-kira 600 juta tahun yang lalu, Changsha adalah laut, tetapi lautnya tidak dalam. Kemudian, air laut secara beransur-ansur menarik diri dari timur dan barat, dan sebahagian besar Liuyang, Changsha, dan Wangcheng bangkit dari laut dan menjadi pinggir barat laut dari tanah kuno Jiangnan. Kira-kira 140 juta tahun yang lalu, laut yang melanda di daerah Changsha berakhir dan menjadi daratan. Kerana pengaruh pergerakan kerak bumi dan struktur geologi, lembangan kemurungan gunung berbentuk panjang, Lembangan Chang Sha Ping Jiang, terbentuk. Bermula generasi baru, seluruh Lembangan Changping telah naik ke daratan. Kira-kira 3.5 juta tahun yang lalu, zaman ais ketiga terjadi di bumi, dan Liuyang menyimpan sisa-sisa bentuk tanah glasier.                                     

4. Ekonomi

Penduduk Changsha hampir tiga kali ganda antara awal pembinaan semula pada tahun 1949 dan awal 1980-an. Bandar kini menjadi pelabuhan utama, mengendalikan beras, kapas, kayu, dan ternakan, dan juga merupakan tempat pengumpulan dan pengedaran di landasan kereta api dari Hankou ke Guangzhou. Ia adalah pusat padi penggilingan dan juga mempunyai minyak - pengekstrakan, teh dan tembakau pengeluaran, dan pemprosesan daging tanaman. Industri tekstilnya menghasilkan benang kapas dan kain dan terlibat dalam pencelupan dan percetakan. Kimia pertanian dan baja, alat pertanian, dan pam ing mesin juga dihasilkan.

Changsha mempunyai stesen penjana haba yang besar dihubungkan oleh grid kuasa dengan pusat perindustrian berdekatan Zhuzhou dan Xiangtan; ketiga-tiga bandar tersebut ditetapkan pada tahun 1970-an sebagai nukleus kompleks industri utama. Pada tahun 1960-an terdapat beberapa perkembangan industri berat. Pembuatan jentera, terutama alat mesin dan alat ketepatan, menjadi penting, dan Changsha menjadi pusat industri aluminium China. Kota ini juga mempunyai tanaman semen, getah, seramik, dan pembuatan kertas dan merupakan pusat banyak jenis kerajinan tradisional, menghasilkan sulaman Xiang, barang kulit, payung, dan kancing. Batubara dilombong di sekitarnya.

Pada tahun 2008, KDNK nominal Changsha adalah.1 300.1 bilion AS $ 43 bilion, pertumbuhan tahun ke tahun sebanyak 15.1% dari tahun sebelumnya. KDNK per kapita adalah,7 45.765 AS $ 6.589. KDNKnya meningkat rata-rata 14% setiap tahun dari tahun 2001 hingga 2005, berbanding dengan rata-rata nasional sebanyak 9% dalam tempoh tersebut. Sejak dari 2005, sektor perkhidmatan menjana kira-kira 49% daripada KDNK Changsha, meningkat 112% daripada angka tahun 2001, yang membawa kepada pendapatan boleh guna untuk penduduk bandar sebanyak 12.343 RMB setiap tahun. Pertumbuhan ini dijangka terus mendorong pertumbuhan ekonomi bandar. Sektor pembuatan dan pembinaan telah berkembang dengan relatif stabil, meningkat 116% pada tahun 2001-2005. Sektor utama, termasuk pertanian, perhutanan, penternakan, dan perikanan, telah berkembang sedikit dalam tempoh yang sama. Di samping itu, pasaran pengguna telah berkembang secara mendadak seiring dengan tahap pendapatan, dengan tahap gaji minimum pada 600 RMB sebulan berbanding dengan Beijing pada 640 RMB atau Shanghai pada 750 RMB sebulan. Penduduk bandar pada tahun 2005 mempunyai pendapatan purata sekitar AS $ 1.500, 15% lebih tinggi daripada rata-rata negara dan meningkat 10% dari angka tahun 2001.

Changsha adalah salah satu daripada 15 bandar China yang paling "maju dan maju dari segi ekonomi" di China. Pada tahun 2017, Changsha masuk ke dalam kelab GDP 1-triliun-yuan, menjadi kota ke-13 di China dengan KDNK satu trilion yuan 154 bilion dolar AS. Moreover, the financial news portal Yicai.com released its 2017 ranking of China’s new first-tier cities, and Changsha is a newcomer. Banyak kejayaan penting di China dilahirkan di Changsha termasuk Tianhe 1 superkomputer dan juga beras hibrid.

Changsha telah menarik banyak pelaburan asing. Sebagai contoh, pada tahun 2005, pelaburan langsung asing FDI bernilai hampir AS $ 1 bilion dituangkan ke bandar, terutamanya dalam bidang teknologi tinggi, pembuatan, pengeluaran makanan, dan perkhidmatan. Angka ini meningkat 40% dari tahun 2001. 59% dari jumlah FDI berasal dari Hong Kong, Korea Selatan, Singapura, dan Jepun; 28% berasal dari Amerika dan 9% dari Eropah. Pada akhir tahun 2008 lebih daripada 500 syarikat asing telah membuat pelaburan bernilai lebih AS $ 10 juta di Changsha. Changsha mempunyai jumlah jualan runcit sebanyak 74 RMB bilion pada tahun 2006.

Tetapi pertumbuhan ekonomi yang pesat telah menjadikan pencemaran alam sekitar menjadi masalah serius di Changsha, yang disebabkan oleh peningkatan jumlah kenderaan persendirian, tapak pembinaan yang meluas, dan banyak kemudahan perindustrian di pinggir bandar.

                                     

4.1. Ekonomi Zon Pembangunan

Changsha ETZ didirikan pada tahun 1992. Ia terletak di Xingsha, Changsha timur. Jumlah kawasan yang dirancang adalah 38.6 km 2 14.9 bt 2 dan semasa kawasan adalah 38.6 km 2 14.9 bt 2. Berhampiran zon tersebut terdapat Lebuhraya Nasional 319 dan 107 serta Lebuhraya G4 Beijing – Hong Kong – Macau. Zon ini juga sangat dekat dengan kawasan pusat bandar Changsha dan stesen keretapi, sementara jarak antara zon dan lapangan terbang bandar hanyalah 8 km 5.0 bt. Industri utama di zon ini termasuk industri berteknologi tinggi, industri teknologi projek biologi, dan industri bahan baru.

Liuyang ETZ adalah pangkalan nasional industri biologi yang dibuat pada 10 Januari 1998, yang terletak di Bandar Dongyang. Industri tonggaknya merangkumi biologi farmasi, Teknologi maklumat dan Makanan kesihatan. Sejak dari 2015, Syarikat ini mempunyai lebih daripada 700 syarikat berdaftar. Keseluruhan nilai keluaran industri zon mencecah 85.6 bilion yuan AS $ 13.7 bilion dan pendapatan perniagaan adalah 100.2 bilion yuan AS $ 16.1 bilion. Ia dibina menjangkau kawasan seluas 16.5 km 2 6.4 bt 2.

                                     

5. Penduduk dan demografi

Changsha mempunyai penduduk bandar seramai 7.044.118. Sebanyak 12.966.836 tinggal di kawasan metropolitan. Majoriti orang yang tinggal di Changsha adalah orang Cina Han. Sebilangan besar kumpulan etnik minoriti juga tinggal di Changsha. Tiga yang terbesar adalah bangsa Hui, Tujia, dan Miao. Banci tahun 2000 menunjukkan bahawa 48.564 anggota etnik minoriti tinggal di Changsha, 0.7% daripada populasi. Golongan minoriti yang lain membentuk sebahagian besar populasi yang jauh lebih kecil. Dua puluh etnik minoriti mempunyai kurang daripada 1.000 anggota yang tinggal di bandar.

                                     

6.1. Budaya Media

Sistem Penyiaran Hunan adalah televisyen terbesar di China selepas China Central Television CCTV. Ibu pejabatnya berada di Changsha dan menghasilkan beberapa program paling popular di China, termasuk Super Girl. Program-program ini juga telah membawa industri hiburan baru ke kota, yang merangkumi bar nyanyian, kelab tarian, pertunjukan teater, serta perniagaan yang berkaitan termasuk salun rambut, kedai fesyen, dan kedai untuk makanan ringan pedas pada waktu malam terutama pada musim panas. Walaupun Changsha telah berkembang menjadi pusat hiburan, kota ini juga menjadi semakin kebaratan dan telah menarik semakin banyak orang asing.

                                     

6.2. Budaya Masakan

Terdapat pelbagai jenis masakan yang terdapat di Changsha, namun masakan Hunan tetap menjadi genre yang paling popular. Makanan panas dan pedas adalah khas di kawasan ini.

Bandar ini mempunyai budaya Siu yeh tersendiri.

Pada bulan Mei 2008, BBC menyiarkan, sebagai sebahagian daripada siri dokumentari Storyville, empat bahagian Restoran Cina Terbesar di Dunia, yang meneroka cara kerja berkapasiti 5.000 tempat duduk Restoran West Lake Xihu Lou Jiujia di Changsha.

Dalam tempoh Warring States, Qu Yuan, seorang penyair patriotik yang hebat, mencatat banyak hidangan di Hunan dalam puisi terkenalnya "The Soul" 招魂. Semasa Dinasti Han Barat, terdapat 109 jenis hidangan di Hunan, dan terdapat sembilan kategori kaedah memasak. Selepas Enam Dinasti, budaya makanan Hunan kaya dan aktif. Dinasti Ming dan Qing adalah zaman keemasan bagi pengembangan masakan Hunan. Gaya unik masakan Hunan pada asasnya merupakan kesimpulan yang tidak dapat dilupakan. Pada akhir Dinasti Qing, terdapat dua jenis restoran masakan Hunan di Changsha. Pada tahun-tahun awal Republik China, Sekolah Dai Yang Ming, Sekolah Sheng Shan Zhai, Sekolah Xiao Lu Song, dan Sekolah Zuyu muncul dalam berbagai genre, yang meletakkan status sejarah masakan Hunan. Sejak penubuhan China Baru, terutama sejak pembaharuan dan pembukaan, ia telah dikembangkan dengan lebih baik. Makanan ringan Changsha terutamanya merangkumi udang rasa, tahu bau Changsha, beras pulut minyak gula, itik kuning yang disebut, roti Deyuan, ayam pedas, Yang Yuxing dan sebagainya.                                     

6.3. Budaya Sukan

Changsha mempunyai salah satu stadium sukan pelbagai guna terbesar di China - Helong Stadium, dengan 55.000 tempat duduk. Stadium ini dinamakan sempena pemimpin tentera Komunis He Long. Ini adalah tempat tuan rumah pasukan bola sepak tempatan Hunan Billows F.C., yang bermain di Liga China Dua. 6.000 tempat duduk yang lebih sederhana Stadium Rakyat Provinsi Hunan, juga terletak di Changsha, digunakan oleh pasukan untuk permainan mereka yang lebih kecil.

                                     

6.4. Budaya Budaya bersejarah

Changsha menjadi tuan rumah Muzium Wilayah Hunan. 180.000 artifak penting bersejarah mulai dari dinasti Zhou hingga Dinasti Qing baru-baru ini dihoskan di ruang seluas 51.000 ekar di muzium.

Mawangdui adalah makam terkenal yang terletak 22 kilometer ke timur Changsha. Ia ditemui dengan banyak artifak dari dinasti Han. Sebilangan sepanduk Pemakaman Sutera mengelilingi kubur itu, bersama dengan banyak teks klasik. Makam Lady Dai terletak di Mawangdui terkenal kerana keadaannya yang terpelihara dengan baik: para saintis dapat mengesan darah, melakukan autopsi dan menentukan bahawa dia meninggal kerana penyakit jantung kerana diet yang buruk.

Changsha adalah bandar saudari dengan St. Paul, Minnesota. St Paul sedang mengembangkan kebun China di Phalen Park, berdasarkan reka bentuk arkitek dari Changsha. Rancangan semasa termasuk sebuah paviliun yang meniru satu di Changsha, sementara sebagai balasan St. Paul akan menghantar lima patung watak Peanuts di kota itu. Mereka akan ditempatkan di taman saudara Phalen, Yanghu Wetlands.

                                     

7.1. Pendidikan Kolej dan universiti

Changsha adalah tempat duduk banyak sekolah kuno dan akademi.

Ia adalah laman Universiti Perubatan Hunan 1914 dan mempunyai beberapa kolej dan institut pengajian tinggi. Sebilangan universiti berprestij di China terletak di Changsha, termasuk Universiti Hunan, Universiti Selatan dan Universiti Teknologi Pertahanan Nasional, dipilih sebagai "985 universiti" oleh kerajaan China untuk membina universiti bertaraf dunia.

Nasional

 • Universiti Hunan
 • Universiti Nasional Teknologi Pertahanan
 • Universiti Central South

Awam

 • Universiti Pertanian Hunan
 • Pusat Perhutanan dan Teknologi Central South
 • Universiti Sains dan Teknologi Changsha
 • Hunan Universiti Normal Pertama
 • Universiti Perubatan Tradisional Cina Hunan
 • Universiti Perubatan Changsha
 • Universiti Kewangan dan Ekonomi Hunan
 • Universiti Changsha
 • Universiti Hunan Normal
 • Universiti Teknologi dan Perdagangan Hunan

Catatan: Institusi tanpa program sarjana muda tidak disenaraikan.

                                     

7.2. Pendidikan Sekolah menengah terkenal

 • Sekolah Menengah Changjun
 • Sekolah Menengah Di Hunan Normal University
 • Sekolah Tinggi Yali
 • Sekolah Menengah Pertama Changsha
                                     

7.3. Pendidikan Sekolah rendah yang terkenal

 • Sekolah Rendah Shazitang
 • ekolah Rendah Qingshuitang
 • Sekolah Rendah Yuying
 • Sekolah Rendah Eksperimental Changsha
 • Sekolah Rendah Yanshan
 • Sekolah Rendah Yucai
 • Sekolah Rendah Datong
                                     

8. Pengangkutan

Changsha dihubungkan dengan baik melalui jalan raya, sungai, kereta api, dan mod pengangkutan udara, dan merupakan pusat wilayah untuk sektor industri, pelancongan, dan layanan.

Sistem pengangkutan awam bandar ini terdiri daripada rangkaian bas yang luas dengan lebih dari 100 talian. Changsha Metro merancang rangkaian 6 baris. Metro Line 2 dibuka pada 29 April 2014 dan 20 stesen untuk Line 2 dibuka pada 28 Jun 2016. Empat baris lagi dirancang untuk pembinaan menjelang 2025. Jalur 3 akan berjalan ke arah barat daya-timur laut dan akan 33.4 kilometer 20.8 bt panjang, Line 4 barat laut-tenggara dan 29.1 kilometer 18.1 bt Panjangnya. Pautan maglev sedang berjalan 16.5 kilometer 10.3 bt antara Stesen Changsha Selatan dan Lapangan Terbang Huanghua dibuka pada April 2016, dengan kos pembinaan € 400 juta. Menghubungkan Changsha dengan Zhuzhou dan Xiangtan, Changzhutan Intercity Rail dibuka pada 26 Disember 2016.

G4, G4E, G4W2. Syarikat penerbangan utama lain juga menyediakan perkhidmatan harian antara Changsha dan destinasi domestik dan antarabangsa yang lain. Lapangan terbang ini menyediakan penerbangan terus ke 45 bandar besar antarabangsa, termasuk Los Angeles, Singapura, Seoul, Pusan, Osaka, Tokyo, Kuala Lumpur, London Lapangan terbang Antarabangsa Heathrow, Frankfurt dan Sydney. Sejak dari 5 Ogos 2016 the airport handled 70.011 people daily.

                                     

9. Kepujian dan Kedudukan Bandar

 • 38 di dunia dengan jumlah bangunan siap 150m +
 • Kota China pertama yang diiktiraf sebagai Dunia Kota Kreatif dalam Seni Media oleh UNESCO
 • 10 bandar paling pesat berkembang di dunia
 • Top 10 "Bandar Paling Bahagia di China"
 • 68 di seluruh dunia dari segi "Daya Saing Ekonomi Bandar" pada tahun 2019 yang dikeluarkan bersama oleh Akademi Sains Sosial China CASS dan Program Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Penyelesaian Manusia PBB-Habitat
 • Top 10 "Leisure and Livable Eco-Cities" in China
 • 67 di seluruh dunia dalam kedudukan Global Cities Index dan Global Cities Outlook dalam Laporan Global Cities 2018 yang dikeluarkan oleh AT Kearney
 • Changsha IFS Tower T1 menduduki tempat sebagai bangunan siap ke-16 tertinggi di dunia
 • 67 di peringkat global dalam "100 bandar kluster teratas" 2019 dengan "prestasi penerbitan dan paten" yang dikeluarkan oleh Indeks Inovasi Global 2019
 • Satu dari China bandar tingkat pertama baru pada tahun 2017