Back

ⓘ Guiyang adalah ibu kota Guizhou wilayah Republik Rakyat China. Ia terletak di pusat provinsi, terletak di sebelah timur Yunnan – Guizhou Plateau, dan di tebing ..
Guiyang
                                     

ⓘ Guiyang

Guiyang adalah ibu kota Guizhou wilayah Republik Rakyat China. Ia terletak di pusat provinsi, terletak di sebelah timur Yunnan – Guizhou Plateau, dan di tebing utara Sungai Nanming, cabang Sungai Wu. Bandar ini mempunyai ketinggian kira-kira 1.100 meter. Ia mempunyai kawasan 8.034 kilometer persegi. Pada banci 2010, penduduknya berjumlah 4.324.561, di mana 3.337.159 daripadanya tinggal di 7 daerah bandar.

Sebuah bandar dengan iklim subtropis lembap, Guiyang dikelilingi oleh gunung dan hutan. Kawasan itu, yang didiami sejak Musim Semi dan Musim Gugur, secara resmi menjadi ibu kota provinsi sekitarnya pada tahun 1413, selama dinasti Yuan. Bandar ini menempatkan sejumlah besar etnik minoriti Miao dan Bouyei. Guiyang mempunyai ekonomi yang pelbagai, yang secara tradisional merupakan pusat pengeluaran aluminium, perlombongan fosfat, dan alat optik pembuatan; namun, berikutan pembaharuan, sebahagian besar output ekonomi bandar di sektor perkhidmatan. Sejak tahun 2015, ia telah melihat pelaburan yang disasarkan ke data besar dan dengan cepat muncul sebagai hab inovasi tempatan.

                                     

1. Sejarah

Lembah yang menghampiri Guiyang sekarang ini telah dihuni sejak Musim Bunga dan Musim Luruh. Guiyang adalah sebuah pos ketenteraan abad ke-7 di bawah Sui dan Tang", ketika daerah di sekitarnya dikenal sebagai Juzhou 矩州. Ia berkembang menjadi kota bernama Shunyuan 順元 di bawah Mongolia Yuan dinasti suatu ketika antara tahun 1279 mereka kempen barat daya dan 1283. Pada masa itu Guizhou menjadi provinsi penuh pada tahun 1413, ibu kotanya di Guiyang juga dikenal sebagai Guizhou. Ia menjadi kerusi prefektur di bawah Ming dan Qing. Guiyang berkembang pesat semasa pembangunan di barat daya yang berlaku selepas Jepun pencerobohan ke China semasa Perang Dunia II. Ia juga berkembang pesat sejak Deng Xiaoping pembaharuan ekonomi mencapainya pada tahun 1990-an.

                                     

2. Geografi

Pusat bandar ialah di sekitar Dashizi 大十字, "salib besar", dan Penshuichi 喷水池, secara harfiah "Kolam Air Pencut", persimpangan lalu lintas, di tengah-tengahnya terdapat air pancut besar hingga awal tahun 2010, ketika itu diaspal untuk lalu lintas yang lebih baik.

                                     

2.1. Geografi Iklim

Guiyang mempunyai empat musim, monsun - dipengaruhi iklim subtropika lembap Köppen: Cwa, dikuasai oleh garis lintang rendah dan ketinggian tinggi. Ia mempunyai musim sejuk yang sejuk dan musim panas dengan suhu sederhana; majoriti tahun ini 1.118 milimeter 44.0 in pemendakan berlaku dari Mei hingga Julai. Purata suhu 24 jam bulanan bermula dari 3.9 °C 39.0 °F di Januari ke 23.0 °C 73.4 °F di Julai, sementara min tahunan adalah 14.55 °C 58.2 °F. Hujan sering berlaku sepanjang tahun, dengan musim sejuk yang kerap. Dengan peratus cahaya matahari bulanan yang mungkin antara 12 persen pada Januari hingga 41 peratus pada bulan Ogos, bandar ini hanya menerima 1150 jam cahaya matahari, menjadikannya salah satu bandar utama di China yang paling tidak cerah. Purata bulanan kelembapan relatif secara konsisten melebihi 75% sepanjang tahun. Suhu yang sederhana bersama dengan faktor-faktor lain termasuk kualiti udara, kelajuan angin, dan lain-lain menjadikan Guiyang berada di kedudukan No.2 di "10 Ibu Kota Musim Panas Terbaik China".                                     

3. Bahagian Pentadbiran

Keseluruhan perbandaran Guiyang kini terdiri dari enam kabupaten, satu kota tingkat daerah dan tiga daerah. Daerah-daerah tersebut adalah Nanming, Yunyan, Huaxi, Wudang, Baiyun dan Guanshanhu. Daerah-daerah adalah Qingzhen dan daerah-daerahnya adalah Kaiyang, Xifeng dan Xiuwen. Daerah Baru Guian, sebuah projek ekonomi bukan pentadbiran, terletak di sebelah barat daya Guiyang. Ia melintasi kawasan-kawasan di bawah bidang kuasa bandar jiran Anshun.

                                     

4. Ekonomi

Guiyang adalah hab ekonomi dan komersial di Provinsi Guizhou. Pada tahun 2017, KDNK untuk wilayah Guiyang berjumlah 353.8 bilion yuan, dengan KDNK per kapita 74.493 yuan $ 10.720; ekonomi tempatan berkembang pada kadar 10% per tahun. Bandar ini juga merupakan pusat besar untuk aktiviti perdagangan runcit dan borong dengan operasi peruncit am domestik dan antarabangsa utama seperti Wal-Mart, Carrefour, RT-Mart, Beijing Hualian, Parkson, dan Kumpulan Xingli 星力集团 serta penjual elektronik dan peralatan pengguna Gome dan Suning. Operasi borong merangkumi pengeluaran serantau, perabot, dan depot jentera perindustrian dan pembinaan yang besar. Pusat pengedaran sayur dan hasil serantau China barat daya Wal-Mart terletak di Guiyang. Jenama asing telah menembusi Guiyang dengan cepat, termasuk McDonalds, Burger King, H&M, dan Starbucks. Selalunya, mereka terletak berhampiran dengan pelbagai pusat membeli-belah. Pusat membeli-belah terbesar adalah plaza bandar Hunter 亨特城市广场, pusat membeli-belah Huaguoyuan 花果园购物中心, dan Nanguohuajing 南国花锦.

Penjana tenaga elektrik hidro terletak di sepanjang sungai utama di bandar ini termasuk Sungai Wu. Menjelang tahun 2007, loji elektrik hidro di bandar membekalkan lebih daripada 70 peratus elektrik di bandar ini. Arang batu dilombong di wilayah Guiyang dan Anshun, dan terdapat loji penjana haba besar di Guiyang dan Duyun, membekalkan elektrik untuk sebahagian industri bandar. Sebuah kilang besi dan keluli yang besar dihasilkan di Guiyang pada tahun 1960, yang memasok industri pembuatan mesin tempatan.

Guiyang mempunyai industri farmaseutikal domestik yang cukup besar, menghasilkan ubat tradisional Cina dan juga Barat. Guiyang juga telah menyelesaikan tahap pertama WiFi percuma di seluruh bandar.

Pada tahun 2016, Guiyang dinobatkan sebagai Bandar Berprestasi Terbaik di China oleh Institut Milken kerana "pertumbuhan pekerjaan, upah, produk domestik kasar KDNK di bandar ini." Provinsi Guizhou menyaksikan pertumbuhan ketiga terpantas di antara 31 daerah wilayah China pada separuh pertama tahun ini, meningkat 10.5 peratus. Pertumbuhan ini disebabkan oleh pelaburan Guiyang dalam pengkomputeran dan data besar. Oleh kerana insentif cukai dan sokongan negara, syarikat multinasional seperti Foxconn, Microsoft, Huawei, Hyundai Motor, Tencent, Qualcomm dan Alibaba telah membuka pejabat di Guiyang.

                                     

5. Demografi

Guiyang dihuni oleh 23 minoriti berbeza, yang paling ramai penduduknya ialah orang Miao, selain etnik Han.

Sejak dari 2011, jumlah penduduk perbandaran Guiyang adalah 4.3 juta, di antaranya 2.9 juta adalah penduduk bandar.

                                     

6.1. Budaya Bahasa

Orang-orang Guiyang bercakap pelbagai Mandarin Barat Daya. Ini berbeza dengan bahasa Mandarin biasa untuk suara retroflex yang kurang. Berbanding dengan bahasa Mandarin yang memiliki lima nada empat selain nada yang tidak tertekan, bahasa tempatan Guiyang hanya mempunyai tiga nada. Banyak watak lama dari China kuno masih digunakan dalam bahasa Guiyang, yang terdengar seperti Korea atau Jepun. Sebagai contoh, 去 to go diucapkan sebagai "kè", nada keempat, bukan pengucapan Mandarin "qù".

                                     

6.2. Budaya Masakan

Provinsi di China terkenal dengan kepakaran yang berbeza yang mereka tawarkan, dan Guiyang paling terkenal dengan makanan pedas serta hidangan berikut:

 • Ikan dalam sup masam Cina ringkas: 酸汤鱼 pinyin: Suāntāngyú, hidangan Miao dengan ikan bakar dan pelbagai sayur-sayuran.
 • Siwawa Cina ringkas: 丝娃娃 pinyin: Sīwáwa, hidangan Vegetarian dengan pelbagai jenis sayur-sayuran disertakan dengan bungkus.
 • Jeli ais dengan biji wijen dan kacang Cina ringkas: 冰粉 pinyin: Bīngfěn, biasanya dimakan pada musim panas, dengan Si Wawa atau barbeku
 • Huaxi Vermicelli Cina ringkas: 花溪牛肉粉 pinyin: Huāxī Niúròufěn, hidangan yang terdiri daripada daging lembu, yang sering dimakan sebagai sarapan pagi di Guiyang.
 • Usus dan mee darah Cina ringkas: 肠旺面 pinyin: Chángwàngmiàn, dibuat dengan usus babi dan darah babi.
 • Bubur Gaoba Cina ringkas: 糕粑稀饭 pinyin: Gāobāxīfàn, pencuci mulut yang manis.
 • Kaki babi Qingyan Cina ringkas: 青岩猪脚 pinyin: Qīngyán Zhūjiǎo, kebanyakannya terdapat di bandar lama Qingyan, kaki babi melambangkan nasib baik.
 • Huangba Cina ringkas: 黄粑 pinyin: Huángbā, bungkus manis yang diperbuat daripada nasi yang boleh dikukus atau digoreng


                                     

6.3. Budaya Pelancongan

Menjadi ibu kota Guizhou, sebuah provinsi China yang sangat tua dan tradisional, Guiyang dibentuk oleh sejarahnya, dan masih memiliki banyak tempat bersejarah yang menarik banyak pelancong:

 • Taman Lembap Nasional Huaxi Cina ringkas: 花溪湿地公园 pinyin: Huāxī Shīdì Gōngyuán: Taman lembap bandar nasional Guiyang Huaxi terletak di utara daerah Huaxi di pusat bandar Guiyang. Ini adalah satu-satunya Tanah Lembap bandar di negara ini. Dari aspek persekitaran, ia tergolong dalam iklim lembap subtropika di kawasan perbukitan dataran tinggi kanst, berdasarkan ciri-ciri bentuk tanah Karst taman tanah lembap bandar, lokasi geografi dan struktur geologinya yang unik membentuk pelbagai sumber landskap.
 • Pusat Konfusianisme Cina ringkas: 孔学堂 pinyin: Kǒngxuétáng: pusat Confucian adalah organisasi bukan awam dan pendidikan yang berafiliasi dengan Kementerian Pendidikan Republik Rakyat China. Institut Confucius mempromosikan dan mengajar budaya dan bahasa Cina di seluruh dunia. Kuil Konfusius, di pusat bandar Qufu, dibina pada tahun 478 SM.
 • Paviliun Jiaxiu Cina ringkas: 甲秀楼 pinyin: Jiǎxiù Lóu: Jiaxiu Pavilion terletak di hujung selatan Sungai Guiyang Nanming, yang merupakan lambang kota dan simbolnya. Ia dibina semasa Dinasti Ming dan mempunyai sejarah lebih dari 400 tahun.
 • Air Panas Xifeng Cina ringkas: 息烽温泉 pinyin: Xīfēng Wēnquán: Air Panas Xifeng terletak di timur laut Xifeng County. Mata air panas dikelilingi oleh banyak gunung, di mana lereng yang kaya tumbuh banyak pinus, cemara, buluh dan tumbuh-tumbuhan lain. Tempat yang indah ini menawarkan kelebihannya untuk sanatorium, hospital dan vila.
 • Kem Konsentrasi Xifeng Cina ringkas: 息烽集中营 pinyin: Xīfēng Jízhōngyín: Kem Konsentrasi Xifeng adalah penjara tertinggi dan tertinggi dari semua penjara yang ditubuhkan oleh suruhanjaya Tentera pemerintah KMT semasa Perang China-Jepun Kedua pada tahun 1937, dan ia ditambahkan oleh dewan negara ke dalam senarai kawasan bersejarah dan budaya utama di bawah perlindungan negara, pada tahun 1988.
 • Kota Kuno Qingyan Cina ringkas: 青岩古镇 pinyin: Qīyán Gǔzhèn: Bandar Purba Qingyan terletak di hujung selatan Guiyang. Ia pada awalnya dibina pada tahun 1378, semasa Dinasti Ming. Ia terkenal dengan seni bina kuno Cina yang indah.
 • Taman Qianling Cina ringkas: 黔灵公园 pinyin: Qiánlíng Gōngyuán: Taman Qianling, di bahagian barat laut Guiyang, mengambil namanya dari Gunung Qianling, yang terkenal sebagai gunung Guizhou yang paling megah di selatan. Taman ini ditutup dengan tumbuh-tumbuhan tebal dan pokok-pokok tua, dengan lebih dari 1.500 jenis bunga dan pokok, dan sekurang-kurangnya 1.000 jenis ramuan perubatan. Kuil Hongfu, yang dibina menjelang akhir dinasti Ming dan awal Dinasti Qing, adalah salah satu kuil Guizhou yang paling terkenal.
                                     

6.4. Budaya Kehidupan Malam

 • Pub & Bar

Sebilangan besar anak muda di Guiyang keluar pada waktu malam, selepas pukul 10 malam. Aktiviti utama mereka adalah pergi ke bar, di mana mereka sering menikmati minuman keras. Jalan yang paling dinamik di Guiyang adalah Qianling Donglu 黔灵东路, Jalan Minum yang dibaptis secara ironis, kerana kepelbagaian dan sebilangan besar pub dan bar yang. Di wilayah tempat Moutai berasal, minuman keras terkenal di peringkat antarabangsa, minum cenderung menjadi tradisi. Di Guiyang, bir dituangkan dalam cawan kecil, dan permainan - dengan dadu atau kad - sering diperlukan untuk diminum.

 • Pasar malam

Ketika malam tiba, makanan jalanan berkembang di mana-mana di Guiyang, dengan barbeku, panggangan dan panggang. Pada Shaanxi Lu 陕西路, seseorang boleh menjumpai daging kambing, siput bakar, ayam panggang. Pada Boai Lu 博爱路 roti kambing, daging lembu, pulut, nasi mee, menggabungkan makanan barat dan timur. Pada Xiaoshizi 小十字, itik goreng rangup.

 • Tradisi permainan malam

Pada waktu malam, orang tua biasanya lebih suka menikmati permainan luar, permainan yang sering kali kuno: Mahjong: permainan yang diperbuat daripada buluh, tulang atau plastik, setiap set mahjone terdiri dari 136 jubin berumur lebih dari 3000 tahun. Bahagian atas berputar: Permainan yang kebanyakannya dimainkan oleh lelaki tua di dataran awam, yang terdiri daripada sebatan, dengan kabel, semacam bahagian atas berputar. Menari persegi: orang pertengahan dan tua menari di alun-alun untuk bersantai atau bersenam.                                     

7. Pengangkutan

Pengangkutan di Guiyang terdiri dari jaringan jalan raya, kereta api, pengangkutan sungai dan udara yang luas serta sistem pengangkutan awam dengan sistem bas dan banyak teksi. Guiyang Metro memulakan pembinaan pada tahun 2011 dan sedang menjalani fasa pengembangan pesat, dengan 8 saluran sedang dirancang. Talian 1 mula beroperasi pada Disember 2017.

                                     

7.1. Pengangkutan Udara

Guiyang adalah salah satu hab pengangkutan udara yang penting di Barat Daya China. Lapangan terbang utama Guiyang adalah Lapangan Terbang Guiyang Longdongbao KWE dibuka pada 28 Mei 1997. Ia terletak di sebelah timur Guiyang, 11 km 6.8 bt jauh dari pusat bandar. Lapangan terbang ini dihubungkan ke destinasi nasional dan antarabangsa, seperti Hong Kong, Taipei, Seoul Piagam, Phuket Piagam, Singapura Piagam, Bangkok, Taichung & Taitung Piagam, Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Chengdu. Pada tahun 2017, lapangan terbang mengendalikan lebih daripada 18 juta penumpang; ini adalah peningkatan trafik penumpang tiga kali ganda dari tahun 2010.

                                     

7.2. Pengangkutan Keretapi

Guiyang adalah hab keretapi di barat daya China. Guizhou – Guangxi Railway dibina pada tahun 1959, diubah suai 2009, Sichuan – Guizhou Railway siap 1965, Guiyang – Kunming Railway selesai 1970, dan Hunan – Guizhou Railway selesai 1975 bersilang di Stesen Kereta Api Guiyang. Stesen kereta api utama selatan ini dibina semula pada tahun 2008.

Sejak tahun 2008, bandar ini telah menyaksikan perkembangan kereta api berkelajuan tinggi yang pesat. Kereta Api Berkelajuan Tinggi Guiyang – Guangzhou, Kereta api berkelajuan tinggi Shanghai – Kunming dan Kereta api berkelajuan tinggi Chongqing – Guiyang mula beroperasi secara berturut-turut. Letupan pembangunan kereta api berkelajuan tinggi secara dramatik menurunkan waktu perjalanan ke hampir semua bandar raya tingkat pertama China, termasuk Beijing 8 jam, Shanghai 9 jam, Guangzhou 4.5 jam, Chengdu 4 jam dan Chongqing ~ 2 jam. Laluan kereta api berkelajuan tinggi menyediakan perkhidmatan pengangkutan cepat dari dua meter kereta api, dan perkhidmatan penumpang dari stesen kereta api Guiyang Utara, di Daerah Guanshanhu di bandar ini.

                                     

7.3. Pengangkutan Lebuhraya

Bandar ini terletak di persimpangan empat segmen utama lebuh raya nasional: Lebuhraya Gui – Huang, Gui – Zun, Gui – Bi, dan Gui – Xin Expressways. Lebuhraya Gui-Huang G60 menghubungkan Guiyang dengan bandar-bandar dan kawasan pelancongan Guizhou tengah dan barat termasuk Anshun, Guanling, dan Air Terjun Huangguoshu. Lebuh raya terus ke barat ke Provinsi Yunnan sebagai Lebuhraya Gui-Kun dan berakhir di ibu kota Yunnan, Kunming. G75 Lanzhou – Lebuhraya Haikou berjalan ke utara 180 km 110 bt ke Zunyi dan merupakan lebuh raya utama yang paling banyak dilalui di Guiyang. Di Zunyi, lebuh raya menjadi Lebuhraya Zunyi-Chongqing dan berjalan lebih jauh 210 km 130 bt utara ke Chongqing. G76 Xiamen – Chengdu Expressway menghubungkan Guiyang dengan bandar-bandar wilayah Bijie dan Dafang di provinsi Guizhou barat laut, provinsi Sichuan tenggara, dan bandar-bandar Sichuan di Luzhou, Neijiang, dan Chengdu - ibu kota wilayah Sichuan. Lebuhraya Gui – Bi bermula di persimpangan dengan Lebuhraya Gui – Zun di Xiuwen County bandar 20 km 12 bt di utara pusat bandar, sebelum berakhir di bandar Bijie. Di bandar Dafang, lebih kurang 40 km 25 bt di timur Bijie, Lebuhraya Gui – Bi menghubungkan dengan Lebuhraya Sichuan – Guizhou yang baru, lebuh raya moden yang menyediakan akses ke Luzhou dan Sichuan tengah. Lebuhraya Gui – Xin bermula di persimpangan Jalan Lingkaran Luar Guiyang G75, G60.01 dan Jalan Tang Ba Guan, kira-kira 5 km 3.1 bt tenggara pusat bandar. Lebuhraya Gui – Xin G60, G75 berjalan ke timur dan tenggara melalui Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang G76, melalui Guilin, sebelum memasuki Guangdong, dan berhenti di Guangzhou. Lebih kurang 170 km 110 bt sebelah timur Guiyang di kota wilayah Kaili, Lebuhraya Hunan-Guizhou G56, G60 menghubungkan dengan Lebuhraya Gui-Xin yang menyediakan akses kenderaan berkelajuan tinggi ke dan dari Guiyang ke bandar Guizhou timur, Tongren sebelum meneruskan perjalanan Hunan ke bandar-bandar utama Huaihua, Changde, dan Changsha. Lebuhraya Nasional China 210 juga melalui Guiyang melalui Xifeng dan Longli.

Pada tahun 2009 Guiyang menambahkan jalan raya orbit moden ke rangkaian lebuh raya. Jalan Lingkaran Luar Guiyang Lebuhraya Orbital Guiyang dibuka pada bulan Disember 2009 dan merupakan lebuh raya berkelajuan tinggi enam hingga lapan lorong yang dibahagi yang menyediakan pautan yang efisien ke dan dari pusat pekerjaan yang besar di Daerah Baru Jinyang, Daerah Baiyun, Daerah Huaxi, Lapangan Terbang Guiyang Longdongbao, lebuh raya nasional pelbagai lorong utama, dan jalan raya utama di bandar ini, yang membolehkan lalu lintas kenderaan mengelilingi lalu lintas yang padat kawasan bandar dalam bandar.

                                     

8. Pendidikan

Bandar ini mempunyai universiti, kolej latihan guru, dan sekolah perubatan. Selain itu, terdapat 224 sekolah rendah dan menengah.

 • Kolej Perubatan Tradisional Cina Guiyang
 • Universiti Guizhou
 • Universiti Kewangan dan Ekonomi Guizhou
 • Universiti Kebangsaan Guizhou
 • Universiti Normal Guizhou
 • Kolej Komersial Guizhou
 • Universiti Perubatan Guizhou
 • Institut Teknologi Guizhou
 • Kolej Guiyang
                                     

9. Agama

Pada 15 Oktober 1696, kota ini dijadikan tempat duduk Vicariate Apostolik Katolik Rom Kweichow. Ini ditekan pada tahun 1715 dan dipulihkan pada tahun 1846. Pada tahun 1924 ia dinamakan semula sebagai Vicariate Apostolik Guiyang, dan pada tahun 1946 ia dinaikkan ke statusnya sekarang sebagai Keuskupan Agung Katolik Rom Guiyang.

                                     

10. Putan Luaran

 • dalam bahasa Inggeris Guiyang Government website
 • Guiyang Government website
 • Panduan pelancongan Guiyang dari Wikivoyage
 • dalam bahasa Inggeris Photos of Guiyang