Back

ⓘ Haikou. Templat:Tidak Membingungkan Haikou Bahasa Cina: 海口 ; pinyin: Hǎikǒu adalah ibu kota dan bandar paling ramai di wilayah China Hainan. Ia terletak di pa ..
Haikou
                                     

ⓘ Haikou

Templat:Tidak Membingungkan

Haikou Bahasa Cina: 海口 ; pinyin: Hǎikǒu adalah ibu kota dan bandar paling ramai di wilayah China Hainan. Ia terletak di pantai utara Hainan, di muara Sungai Nandu. Bahagian utara bandar ini adalah daerah Pulau Haidian, yang dipisahkan dari bahagian utama Haikou oleh Sungai Haidian, sebuah cabang Nandu. Secara administratif, Haikou adalah kota tingkat prefektur, yang terdiri daripada empat daerah, dan meliputi 2.280 kilometer persegi 880 bt 2. Terdapat 2.046.189 penduduk di kawasan binaan yang tinggal di 4 daerah bandar di bandar ini.

Haikou pada awalnya merupakan bandar pelabuhan, berfungsi sebagai pelabuhan untuk Qiongshan. Haikou dikembangkan sebagai pelabuhan semasa Perang China-Jepun Kedua berikutan penjajahan Jepun; selepas perang, Haikou dan Hainan tetap berada di bawah kawalan Nasionalis sehingga Operasi Pendaratan di Pulau Hainan, ketika jatuh ke pemerintahan Komunis. Hari ini, lebih daripada separuh jumlah perdagangan di pulau ini masih melalui pelabuhannya. Bandar ini merupakan rumah bagi Universiti Hainan, yang mempunyai kampus utamanya di Pulau Haidian. Kuil Lima Tuan terletak di sebelah tenggara bandar.

                                     

1. Sejarah

Watak hanzi yang merangkumi nama bandar, 海口, bermaksud lautan / laut dan mulut / pelabuhan, masing-masing. Oleh itu, nama "Haikou" juga merupakan kata untuk "pelabuhan laut" - mirip dengan Portsmouth di England. Haikou pada asalnya berfungsi sebagai pelabuhan untuk Qiongshan, ibu kota pentadbiran kuno pulau Hainan, yang terletak di beberapa 5 km 3.1 bt pedalaman ke tenggara. Semasa sejarah awalnya, Haikou adalah sebahagian dari wilayah Guangdong. Pada abad ke-13 ia dibentengi dan menjadi pos tentera di bawah dinasti Ming 1368–1644. Pelabuhan ini terletak di sebelah barat muara Sungai Nandu, sungai utama Hainan. Ketika Qiongshan dibuka untuk perdagangan luar negeri di bawah Perjanjian Tianjin pada tahun 1858, Haikou mula menyaingi kota pentadbiran lama. Ia dikenali di peringkat antarabangsa sebagai Hoihow, berdasarkan dialek tempatan. Pada tahun 1926, Haikou mengatasi Qiongshan dalam jumlah penduduk dan diisytiharkan sebagai bandar pentadbiran yang terpisah. Haikou dikembangkan sebagai pelabuhan semasa Perang Sino-Jepun 1937–45 ketika Jepun menyerang dan menduduki Pulau Hainan dari awal 1939 hingga 1945.

Bandar dan pulau Hainan berada di bawah kawalan Nasionalis hingga April 1950, ketika jatuh ke tangan Komunis semasa Operasi Pendaratan di Pulau Hainan.

Sejak tahun 1949, Haikou mempertahankan kedudukannya sebagai pelabuhan utama Hainan, mengendalikan lebih dari separuh jumlah perdagangan di pulau ini. Ia telah menggantikan Qiongshan sebagai ibu kota pentadbiran pulau itu. Pada tahun 1988, Haikou dijadikan kota tingkat prefektur dan juga ibu kota Provinsi Hainan yang baru dibuat.

Bandar lama Haikou mengandungi bangunan tertua di bandar ini dan sebahagian besarnya dibina oleh orang Cina kaya dari daratan dan beberapa "orang Cina luar negara" yang telah kembali ke tanah air. Rumah-rumah adalah gabungan gaya termasuk Portugis, Perancis, dan Asia Tenggara. Jalan-jalan dulu dibahagikan kepada beberapa kawasan yang menjual ubat-ubatan Cina dan barat, untuk pakaian sutera dan dipesan lebih dahulu, satu untuk ikan dan daging segar, dan yang lain untuk penjualan kemenyan, lilin, kertas, tinta, dan barang lain.

Pelbagai projek sedang dibincangkan untuk memutuskan kaedah terbaik untuk memulihkan dan memelihara bangunan bersejarah ini.

                                     

2. Geografi

Haikou terletak di pantai utara Pulau Hainan, di dekat Teluk Haikou, menghadap ke Semenanjung Leizhou di seberang Selat Qiongzhou yang membentang ke barat dari Teluk Beibu berhampiran Vietnam ke James Shoal yang bersempadan dengan Laut China Selatan di sebelah barat. Sebahagian besar bandar hampir rata dan hanya beberapa meter dari permukaan laut. Ia mempunyai kawasan 2.304.84 km 2 889.90 bt 2. Sungai Meishe angin melalui sebelah timur kota yang mengalir ke utara ke Sungai Haidian.

Bahagian utara Bandar Haikou, daerah Pulau Haidian, dipisahkan dari bahagian utama Haikou di tepi Sungai Haidian, anak Sungai Nandu. Daerah ini diakses oleh salah satu dari empat jambatan, yang terbesar adalah Jambatan Abad Haikou, yang menghubungkan daerah Guomao dengan Pulau Haidian di muara Sungai Haidian. Dari timur ke barat selebihnya tiga sambungan jalan raya disediakan oleh Jambatan Renmin, Heping dan Xinbu.

Langsung ke timur laut Haikou dan di sebelah timur Pulau Haidian adalah Pulau Xinbu.

                                     

2.1. Geografi Iklim

Maklumat lebih lanjut: Hainan#Kabut tahunan

Haikou berada di pinggir utara zon torrid, dan merupakan sebahagian daripada Zon Penumpuan Intertropika. April hingga Oktober adalah tempoh aktif untuk ribut tropika dan taufan, yang kebanyakannya berlaku antara bulan Ogos dan September. Mei hingga Oktober adalah musim hujan dengan hujan lebat paling banyak berlaku pada bulan September. Dengan lokasinya 378 km 235 bt selatan Tropic of Cancer, bandar ini mempunyai garis sempadan iklim basah dan kering tropis Köppen Aw, tepat di atas iklim subtropika lembap Köppen Cwa.

                                     

2.2. Geografi Persekitaran

Sejak dari 2018, Haikou mempunyai kualiti udara terbaik kedua di antara bandar-bandar utama di peringkat nasional, hanya didahului oleh Lhasa, Tibet. Namun, sejak sekitar tahun 2009, disebabkan oleh peningkatan jumlah kenderaan, terdapat pencemaran udara yang agak memburuk.

Menurut buku statistik 2005 yang dikeluarkan oleh Biro Perangkaan Nasional, Haikou mendapat markah tertinggi di antara bandar-bandar utama China di kualiti udara, dengan 366 hari 2004 kualiti udara ambien sama dengan atau di atas darjah II, dengan hanya 0.033 miligram / m 2 dari zarah partikulat paling sedikit dari semua bandar utama, 0.003 miligram/m 2 dari sulfur dioksida hanya Lhasa memiliki lebih sedikit, dan 0.013 miligram/m 2 nitrogen dioksida paling sedikit dari semua bandar utama.

Pada tahun 1995, pemerintah kota Haikou memulakan inisiatif untuk meningkatkan kualiti hidup penduduknya. Dengan persetujuan Organisasi Kesihatan Sedunia, dan Kementerian Kesihatan, rancangan sepuluh perkara telah dilaksanakan untuk mengatasi masalah seperti:

 • Komuniti penjagaan kesihatan
 • Kitar semula sampah
 • Mesra alam pembinaan
 • Vaksinasi untuk kanak-kanak
 • Green belts dan pokok bandar
 • Pencemaran bunyi
 • Komunikasi
 • Tandas awam
 • Rawatan kumbahan

Air bawah tanah adalah standard antarabangsa, dan dikelaskan sebagai air mineral.

Menjelang tahun 2004, bandar ini telah menubuhkan 43 pusat khidmat kesihatan masyarakat baru yang mencapai 85 peratus penduduk. Inisiatif ini telah meningkatkan ukuran ruang hijau Haikou menjadi 2.000, dengan pokok-pokok melapisi 40 peratus jalannya. Pencemaran bunyi telah menurun dari 61.1db menjadi 58.2db. 300 tandas awam telah dibina. Semua efluen industri, sisa industri air dan sisa pepejal, dan semua sisa kumbahan, kini diproses melalui pusat rawatan terpusat, dan dibuang tanpa persekitaran kesan. Penambahbaikan ini dan lain-lain telah meningkat jangka hayat di Haikou kepada 78.26 tahun.

Bandar Haikou juga telah membina 163 kampung ekologi model. Kini, lebih dari 200.000 penduduk di 933 kampung memiliki air paip di kediaman mereka.                                     

2.3. Geografi Kempen peningkatan bandar yang komprehensif

Pada tahun 2015 dan 2016, penambahbaikan bandar berskala besar telah berlaku sebagai sebahagian daripada inisiatif di seluruh wilayah yang disebut "double create" 双创. Ia digambarkan oleh sumber pemerintah sebagai kempen untuk mewujudkan bandar yang lebih bersih dan mewujudkan bandar yang lebih beradab. Ia difokuskan pada lalu lintas dan perdagangan, tetapi juga telah meningkatkan penampilan kota secara keseluruhan, menangani pencemaran udara dari pelepasan industri, bertujuan untuk memastikan keselamatan sumber air minum, meningkatkan keamanan masyarakat di tempat-tempat seperti rumah sakit, sekolah, pusat perbelanjaan, dan tarikan pelawat. Perincian penambahbaikan ini merangkumi:

 • Perdagangan: Sekitar bulan Ogos 2015, pasukan pegawai secara fizikal membuang hampir semua struktur haram yang digunakan untuk perniagaan di bandar kempen di seluruh wilayah. Struktur ini biasanya terbuat dari logam bergelombang atau cinderblock dan merupakan sambungan kedai atau ruang yang tidak terpakai yang telah dibangun. Penjual jalanan dilarang kebanyakannya menjual sayur-sayuran atau buah-buahan, begitu juga dengan operasi malam di BBQ tepi jalan dan penempatan meja ke trotoar oleh restoran. Operasi makanan pada waktu malam ini biasa dilakukan di seluruh bandar.
 • Pembongkaran dan pembinaan semula: Sejumlah kawasan di dalam kota telah, dan sedang, dihancurkan sepenuhnya dengan bangunan dan jalan baru yang sedang dibina.
 • Jalan raya dan trotoar: Banyak jalan kecil telah dibina semula termasuk jalan sempit di kawasan lama. Juga, banyak trotoar telah ditingkatkan dengan bata baru. Batu bata digunakan sebagai bahan trotoar di Haikou kerana sejumlah besar pohon ficus, akarnya yang merosakkan trotoar di sekitarnya.
 • Mulai sekitar awal tahun 2018, pemerintah kota membiayai lukisan dan cladding sejumlah bangunan di pusat bandar.
 • Lalu lintas: Banyak persimpangan jalan baru dengan lampu isyarat dipasang di sekitar bandar untuk memperbaiki kenderaan roda dua terdiri terutamanya dari motosikal elektrik dan perjalanan pejalan kaki. Di seluruh kota, pasukan polis telah ditempatkan di persimpangan utama untuk memastikan kenderaan roda dua mematuhi undang-undang. Walaupun terdapat banyak lorong sampingan untuk basikal ini, trotoar pejalan kaki sebenarnya berfungsi sebagai laluan sehala yang sah. Polis di persimpangan menghentikan kenderaan sama ada dengan cara yang salah, atau menyalakan lampu merah. Pesalah mungkin dipaksa memakai selendang merah, menghentikan pesalah lain, dan memberi kuliah kepada mereka.
                                     

2.4. Geografi Rawatan air dan kumbahan

Rawatan air sisa Haikou, dan bekalan air paip dikendalikan oleh syarikat Perancis Veolia Water. Perjanjian penswastaan ​​separa memberikan pemilikan 49 peratus kepada Veolia Water dalam usaha sama selama 30 tahun dengan Haikou Water Group 2012 - 2042.

                                     

3. Demografi

Menurut Banci 2010, kota tingkat prefektur Haikou mempunyai penduduk berdaftar 2.046.189 penduduk, 537.848 lebih banyak daripada populasi yang dinyatakan pada bancian yang lalu pada tahun 2000. Rata-rata pertumbuhan penduduk tahunan dalam tempoh 2000-2010 adalah 3.1 peratus. Sebilangan besar penduduk Haikou adalah Han sekitar 97.75 peratus, menurut Banci 2010.

                                     

4. Pembahagian

Daerah

Haikou terbahagi kepada empat daerah. Maklumat yang disajikan di sini menggunakan data Banci 2010.

Kejiranan

Terdapat beberapa kawasan kejiranan yang berbeza di dalam bandar, termasuk:

                                     

4.1. Pembahagian Daerah

Haikou terbahagi kepada empat daerah. Maklumat yang disajikan di sini menggunakan data Banci 2010.

                                     

4.2. Pembahagian Kejiranan

Terdapat beberapa kawasan kejiranan yang berbeza di dalam bandar, termasuk:

                                     

4.3. Pembahagian Guomao

Guomao adalah kawasan yang agak makmur yang terletak di pantai antara Longquan Road di sebelah timur yang berjalan ke barat selama lebih dari satu kilometer. Bahagian barat kawasan ini telah mengalami pembangunan yang besar sejak sekitar tahun 2007, dan sekarang mengandungi puluhan bangunan pangsapuri kediaman bertingkat tinggi yang baru dibina.

                                     

4.4. Pembahagian Kawasan Universiti Hainan

Terletak di Pulau Haidian, kawasan ini merangkumi seluruh bahagian pulau di sebelah barat jalan utara / selatan utamanya, Renmin Dadao. Tampaknya mirip dengan ghetto pelajar, yang mengandungi banyak tempat makan dan restoran kecil dan murah.

                                     

4.5. Pembahagian Pantai Barat Haikou

Kawasan kejiranan baru sedang dibangunkan di Daerah Xiuying sekitar tujuh km sebelah barat pusat bandar Haikou. Terletak di kawasan kejiranan adalah Pusat Pameran dan Konvensyen Antarabangsa Hainan dan Stadium Sungai Wuyuan. Juga, sejumlah pejabat kerajaan telah pindah ke sana dan banyak kompleks pangsapuri kediaman sedang dibina.

                                     

4.6. Pembahagian Taman dan kawasan rekreasi

 • Taman Evergreen seluas 71.3 hektar

taman yang terletak di Jalan Binhai kira-kira 200 m sebelah barat kaki selatan Jambatan Century Haikou. Ia adalah taman terbesar di Haikou, mengandungi kira-kira sepuluh ribu pokok kelapa dan beberapa ratus spesies tanaman hiasan Asia Selatan, namun, kebanyakan taman ini terdiri dari ladang berumput.

 • Taman Lembah Nasional Sungai Meishe, taman eko yang terletak di Sungai Meishe
 • Cagar Alam Pelabuhan Dongzhai terletak beberapa 15 kilometer 9.3 bt di sebelah tenggara Haikou dan merupakan zon hutan bakau yang pertama dilindungi di China.
 • Changying Global 100 Fantasty Park adalah taman hiburan yang sedang dalam pembinaan sekitar 12 & nbsp; km sebelah barat pusat bandar Haikou.
 • Tasik Hongcheng 红城湖 adalah salah satu badan air terbesar di bandar ini yang setara dengan tasik di Golden Bull Mountain Ridge Park. Ia mempunyai tiga pulau, yang terbesar di antaranya mengandungi hotel yang tidak berfungsi. Tasik ini merupakan lokasi yang popular untuk nelayan. Pada waktu malam, gerai penjaja didirikan di tepi jalan untuk pelancong dan penduduk tempatan untuk minum dan makan.
 • Taman Rakyat Haikou adalah taman yang baru sahaja diperbaharui yang terletak di kawasan pusat bandar di Haixiu Road di sebelah East Lake. Taman ini menarik sejumlah besar orang setiap pagi yang melakukan latihan, terutamanya tai chi, menari kecergasan, dan senamrobik.
 • Binhai Park terletak di sebelah timur Taman Evergreen. Terdapat pameran hibrid bougainvillea yang diadakan setiap tahun. Taman ini mempunyai tasik dan bangunan kecil yang digunakan untuk tujuan komuniti di tengahnya.
 • Hainan International Friendship Park dirancang untuk diduduki 180.000 meter persegi 1.900.000 ka 2 tanah, dengan panjang lebih 2.000 meter 6.600 ka.
 • Holiday Beach adalah 7 kilometer 4.3 batu-panjang pantai dan tarikan pengunjung yang bersebelahan dengan sebelah barat Haikou.
 • Taman Baishamen Taman Gerbang Pasir Putih dibuat pada tahun 2010 dan terletak di pantai utara Pulau Haidian. Taman ini mengandungi taman hiburan kecil, dan kebanyakannya terdiri dari ladang rumput, dengan penutup pokok kecil.
 • Golden Bull Mountain Ridge Park Taman Jinniuling merangkumi kebun binatang kecil, tasik, flora yang beragam, dan peratusan kawasan hutan yang tinggi, termasuk hutan buluh yang besar. Ia terletak di Haixiu Road, sebelah barat Longquan Road, jalan utama utara-selatan di Haikou.


                                     

4.7. Pembahagian Lokasi terkenal lain

 • Jalan Zhongjie 忠介路,

jalan membeli-belah dengan sejarah yang panjang

 • Menara Haikou adalah bangunan yang sedang dalam pembinaan gedung pencakar langit supertall. Terletak di Guoxing Avenue di Haifu Road, ia akan memiliki 94 tingkat, dan dijadualkan siap antara tahun 2020 dan 2023.
 • Jiefang East Road, jalan membeli-belah yang sibuk yang terletak di sebelah barat kawasan Boai Road
 • Guoxing Avenue, jalan utama timur-barat dengan banyak bangunan terkenal
                                     

5. Ekonomi

KDNK per kapita adalah AS$ 3.573 di 2008, menduduki tempat 43 di antara 659 bandar raya China. Pada tahun 2011, KDNK bandar mencapai 71.3 bilion yuan, yang berjumlah sekitar 30 peratus dari jumlah wilayah itu.

Haikou mengeksport sejumlah besar hasil pertanian dan ternakan. Terdapat sebilangan kecil industri, termasuk pengetinan, tekstil, penanaman padi, dan teknik ringan.

"International Tourism and Central Business District" sedang dalam pembinaan di bahagian barat Guoxing Avenue. Jalan itu hanya merupakan rumah bagi bangunan kerajaan. Mulai sekitar tahun 2011, HNA dan kumpulan lain mula mendirikan bangunan pejabat. Juga terletak di hujung barat Guoxing adalah Bangunan HNA, ibu pejabat Hainan Airlines.

Berhampiran hujung selatan Haikou, pengeluar automotif Haima Automobile mempunyai ibu pejabat globalnya.

Zon Perdagangan Bebas Haikou FTZ 海口保税区 adalah kawasan seluas 1.93 km 2 yang terletak di antara Jalan Nanhai dan Jalan Yehai. Ia diluluskan pada 21 Oktober 1992 oleh Majlis Mesyuarat Negeri.                                     

6. Edukasi

Beberapa institusi pendidikan utama terletak di Haikou:

 • Hainan Medical College, yang ditubuhkan pada tahun 1993, menawarkan ijazah dalam bidang perubatan. Ia terletak di bahagian selatan bandar.
 • Universiti Hainan mempunyai kampus utamanya di Haikou Pulau Haidian, dengan Universiti Pertanian Tropika China Selatan, yang kini menjadi sebahagian daripada universiti, yang terletak di bahagian selatan bandar.
 • Sekolah Menengah Hainan
 • Hainan Normal University adalah institusi tertua untuk pengajian tinggi. Ia mempunyai pendaftaran lebih dari 20.000, termasuk kira-kira 200 pelajar asing, dan baru-baru ini telah membina kampus baru di Guilinyang, tepat di luar Haikou.
 • Akademi Sains Pertanian Tropika Cina terletak di seberang jalan dari Kolej Perubatan Hainan.
 • Haikou College of Economics, yang terletak di Guoxing Avenue, dengan kampus baru di Guilinyang.
 • Universiti Qiongzhou terletak di Daerah Qiongshan.
                                     

7.1. Pengangkutan Bandar

Haikou mempunyai perkhidmatan bas bandar yang luas. Tambang standard adalah 1 yuan, tanpa pas tiket, tiket, atau sistem pemindahan. Minibus bandar beroperasi sebelum 2009, tetapi sejak itu dihentikan. Kereta teksi dan motosikal elektrik beroperasi di seluruh bandar. Selama 2009-2010, teksi motosikal berbahan bakar petrol dilarang dan disita oleh polis di banyak pusat pemeriksaan di bandar.

Haikou telah mengalami peningkatan besar dalam kereta sejak awal tahun 2000an. Lalu lintas di jalan-jalan utama, yang dulunya ringan, sekarang serupa dengan bandar-bandar besar yang lain, dengan masalah waktu sibuk yang mendorong bandar untuk memperluas beberapa jalan utama dan membina jalan bertingkat baru dari hujung barat Guoxing Avenue ke perkembangan baru di sebelah barat Pantai Holiday.

Banyak jalan utama di bandar ini mempunyai jalan sisi, dipisahkan oleh median, untuk kenderaan roda dua.

Penghalang fizikal dipasang di banyak jalan dua hala utama di seluruh kota untuk memisahkan jalan bertentangan. Ini dipasang untuk tujuan keselamatan untuk mengelakkan pejalan kaki melintasi jalan di lokasi selain persimpangan.

Bundaran tidak lazim di Haikou, digunakan terutamanya di jalan Hai Xiu, dan beberapa lokasi lain.

Kamera trafik digunakan di banyak persimpangan utama di bandar, dengan tiket dikeluarkan melalui pos untuk pelanggaran lampu isyarat.

Terdapat satu terowong di bandar ini, Terowong Jalan Qiaozhong.

                                     

7.2. Pengangkutan Basikal bersama

Sistem Basikal Awam Haikou mempunyai kira-kira 20.000 basikal. Sistem kad sapu prabayar digunakan untuk mendapatkan akses kepada mereka. Bermula pada 24 Januari 2017, dijalankan secara aplikasi - "tanpa sambungan" berasaskan basikal bersama mula digunakan. Menjelang April, terdapat kira-kira 40.000 jenis basikal yang tersedia. Ofo, Mobike, dan "Quick to" semuanya berharga 2 RMB sejam. Basikal Ofo dan "Quick to" mempunyai tayar dengan tiub, yang bermaksud banyak yang tersisa di sekitar bandar dengan tayar rata. Sistem Basikal Awam Haikou telah memasang sebilangan basikal baru yang lebih moden dengan tayar yang tidak boleh ditusuk. Sebilangan armada Mobike juga menggunakan tayar jenis ini.

                                     

7.3. Pengangkutan Udara

Haikou dilayan oleh Lapangan Terbang Meilan IATA: HAK, ICAO: ZJHK, yang terletak 25 km 16 bt dari bandar.

Pada Januari 2011, Haikou terpilih menjadi tempat ujian pertama untuk eksperimen yang membolehkan penerbangan helikopter persendirian di China.

                                     

7.4. Pengangkutan Kereta Api

Sebuah kereta api menghubungkan Haikou ke daratan. Perkhidmatan feri mengangkut kereta api, bersama dengan kenderaan bermotor lain di seberang selat.

Lingkaran Kereta Api Hainan Timur menghubungkan Haikou dan Sanya. Terdapat 15 stesen di antara mereka, sama ada dalam operasi atau masih dalam pembinaan. Kereta api dirancang untuk bergerak di 250 km/j 155 mph. Masa perjalanan dari Haikou ke Sanya adalah lebih kurang 1 jam 22 minit. Stesen utama di Haikou ialah stesen keretapi Haikou Timur yang terletak berhampiran hujung selatan Long Quan Road. Pada tahun 2018, Stesen Haikou Selatan, stesen bas utama, berpindah dan kini terus ke sebelah timur Stesen Kereta Api Haikou East.

Pada tahun 2015, kereta api berkelajuan tinggi Hainan cincin barat mula beroperasi. Kereta api berkelajuan tinggi kedua ini berjalan di sepanjang pantai barat Hainan yang bersambung dengan Hainan Eastern Ring Railway.

Mulai 1 Julai 2019, Kereta Api Pinggir Bandar Haikou mula beroperasi. Hingga 7 CRH6 Kereta api F-A CRH6F dengan hanya 4 gerbong dengan hati yang direka khas akan beroperasi antara stesen Haikou dan stesen Meilan. Jarak terpanjang yang akan dilalui sehala adalah sekitar 38 kilometer dengan 4 stesen di antara mereka.

                                     

7.5. Pengangkutan Jalan

Tiga lebuh raya utama menghubungkan Haikou ke bahagian lain dari Hainan, yang berlari ke timur, barat, dan selatan hingga ke tengah wilayah. Lebuh raya Haiwen menghubungkan bandar dengan Wenchang di sebelah tenggara. Stesen bas utama adalah Pusat Pengangkutan Haikou, terletak di sebelah stesen keretapi Haikou East.

                                     

7.6. Pengangkutan Pelabuhan Laut

Haikou mempunyai empat pelabuhan untuk perkhidmatan penumpang dan kargo. Pelabuhan Baru Haikou, yang sebelumnya dikenali sebagai Pelabuhan Dalam, terletak di sebelah selatan muara Sungai Haidian. Lebih kurang 7 km 4 bt sebelah barat Pelabuhan Baru Haikou adalah Pelabuhan Haikou Xiuying. Pelabuhan ini jauh lebih besar, dan merupakan pusat pengedaran utama untuk kargo yang memasuki Hainan. Ia juga merupakan pelabuhan utama untuk imigrasi ke Pulau Hainan. Sekitar 20 km 12 bt sebelah barat pusat bandar Haikou ialah Pelabuhan Selatan dan Pelabuhan Baru Pelabuhan Haikou.

                                     

8. Kesenian dan budaya

Beberapa bangunan awam yang besar kini menempati Guoxing Avenue, kawasan baru untuk seni dan budaya. Ini termasuk Muzium Provinsi Hainan, Perpustakaan Provinsi Hainan, dan Pusat Seni Pertunjukan Hainan. Ini semua terletak berdekatan satu sama lain di sebelah selatan jalan, sebelah barat Haikou College of Economics, kampus Haikou.

Di sebelah barat Taman Evergreen adalah Haikou Great Hall of the People, sebuah dewan konsert, dan Hainan Exhibition & Convention Center, sebuah pusat besar untuk pameran perdagangan dan acara komersial lain. Stadium Kota Haikou, adalah tempat utama untuk acara sukan, dan terletak di sudut tenggara Taman Evergreen.

Stadium Sungai Wuyuan dibuka pada bulan April 2018. Ia terletak di sebelah barat pusat bandar Haikou, berhampiran. Dengan kapasiti lebih dari 40.000, ia adalah stadium terbesar di wilayah ini.

Tapak budaya yang lebih lama merangkumi bangunan yang telah dipulihkan sekarang di Kawasan Jalan Boai, makam Hai Rui, Benteng Xiuying di daerah Guomao, Kuil Lima Dewa, perkuburan untuk para syuhada Pertempuran Pembebasan Hainan, dan bekas kuil Haikou Yazhou Gu Cheng.

                                     

8.1. Kesenian dan budaya Kehidupan Malam

Bar dan KTV dilindungi sehingga selepas tengah malam. Terdapat beberapa jalan bar yang popular di bandar. Sehingga tahun 2015, laman BBQ di tepi jalan biasa di seluruh bandar. Kempen berskala besar membersihkan kota sejak itu melarang mereka.

                                     

9. Pelancongan

Juga dikenali sebagai "kota kelapa", Haikou adalah destinasi pelancongan penting untuk China. Bandar ini menerima 4.11 juta pelancong pada tahun 2002, naik 7.99 persen dari tahun 2001. Bandar ini memperoleh sekitar tiga miliar yuan 361 juta dolar AS dari industri pelancongan selama periode itu, naik 11 persen dari tahun sebelumnya.

Haikou juga sedang mengembangkan industri Mesyuarat, Insentif, Persidangan, Pameran. Kerajaan tempatan menubuhkan Biro Konvensyen dan Pameran Haikou pada bulan Jun 2012 dan berjanji RMB35 juta AS $ 5.6 juta untuk menyokong pengembangan industri MICE. More international hotel chains are also arriving. By 2013, international brands included Shangri-La, Westin,opening September 2013), dan Sheraton.

Pada tahun 2016, kumpulan syarikat China Merchants melancarkan rancangannya untuk mengembangkan Shenzhen, Haikou dan Sanya sebagai tiga pelabuhan destinasi yang akan dilalui oleh pelayaran penumpang Laut China Selatan. Selepas itu, terminal pelayaran penumpang besar dirasmikan di Shenzhen pada Oktober 2016.

                                     

10. Pautan Luaran

 • Map of Haikou Free Trade Zone
 • Haikou Free Trade Zone
 • Haikou Free Trade Zone map
 • Detailed information about Haikou
 • Real-time air quality index
 • Haikou Government