Back

ⓘ Kunming adalah ibu kota dan bandar terbesar di wilayah Yunnan, Republik Rakyat China. Juga dikenal sebagai Yunnan-Fu, hari ini adalah kota tingkat prefektur dan ..
Kunming
                                     

ⓘ Kunming

Kunming adalah ibu kota dan bandar terbesar di wilayah Yunnan, Republik Rakyat China. Juga dikenal sebagai Yunnan-Fu, hari ini adalah kota tingkat prefektur dan pusat politik, ekonomi, komunikasi dan budaya di provinsi ini serta kursi pemerintahan provinsi. Ibu pejabat banyak perniagaan besar Yunnan berada di Kunming. Ia penting semasa Perang Dunia II sebagai pusat ketenteraan China, pangkalan udara Amerika, dan terminal pengangkutan untuk Burma Road. Terletak di tengah Yunnan – Guizhou Plateau, Kunming terletak di ketinggian 1.900 meter di atas permukaan laut dan pada garis lintang di sebelah utara Tropic of Cancer. Sehingga 2014, Kunming mempunyai populasi 6.626.000 dengan populasi bandar 4.575.000, dan terletak di pinggir utara Dian Lake, dikelilingi oleh kuil-kuil, tasik, dan bukit batu kapur.

Kunming terdiri daripada sebuah bandar lama, yang sebelumnya berdinding, daerah komersial moden, zon kediaman dan kawasan universiti. Bandar ini mempunyai balai cerap sendiri serta pelbagai institusi pengajian tinggi termasuk Universiti Yunnan, Universiti Normal Yunnan, Universiti Sains dan Teknologi Kunming, dan Universiti Perubatan Kunming. Di pinggir pergunungan timur laut terdapat kuil gangsa yang berasal dari dinasti Ming, yang terbesar seumpamanya di China.

Kepentingan ekonominya berasal dari kedudukan geografinya. Ia diposisikan di dekat sempadan dengan negara-negara Asia Tenggara, berfungsi sebagai hub pengangkutan di Southwest China, menghubungkan dengan kereta api ke Vietnam dan melalui jalan darat ke Burma, Laos dan Thailand. Kedudukan ini juga menjadikannya pusat perdagangan penting di wilayah negara ini. Ia juga menempatkan beberapa pembuatan, terutama pemprosesan tembaga, serta pelbagai bahan kimia, mesin, tekstil, kertas dan simen. Walaupun memiliki sejarah hampir 2.400 tahun, kemakmuran modennya bermula dari tahun 1910, ketika kereta api dari Hanoi dibina. Bandar ini terus berkembang pesat di bawah usaha pemodenan China; jalan-jalan di Kunming telah melebar sementara bangunan pejabat dan projek perumahan berkembang dengan cepat. Kunming telah ditetapkan sebagai pusat pelancongan khas dan sukan seperti itu merupakan penyebaran bangunan tinggi dan hotel mewah.

                                     

1.1. Sejarah Sejarah awal

Kunming lama mendapat keuntungan dari kedudukannya di jalan karavan hingga ke Asia Tenggara, India dan Tibet. Perbandaran awal di pinggir selatan Danau Dianchi di luar perimeter kota kontemporari dapat berasal dari tahun 279 SM, walaupun mereka telah lama kehilangan sejarah. Penempatan awal di kawasan sekitar Tasik Dian bermula pada zaman Neolitik. Kerajaan Dian, yang bahasa asalnya kemungkinan berkaitan dengan bahasa Tibeto-Burman juga didirikan di dekat kawasan itu.

Dian ditaklukkan oleh orang Cina Dinasti Han di bawah pemerintahan Maharaja Wu dari Han pada tahun 109 SM. Dinasti Han memasukkan wilayah Kerajaan Dian ke dalam Komando Yizhou mereka, tetapi meninggalkan Raja Dian sebagai penguasa tempatan.

Dinasti Han 205 SM – 220 AD membawa sebahagian kecil Yunnan ke dalam pengaruh China untuk mendapatkan kekuasaan ke atas Jalan Sutera Selatan yang berjalan ke Burma dan India, walaupun dinasti berikutnya dapat melakukan sedikit untuk menjinakkan apa yang kemudian menjadi tanah sempadan yang terpencil dan liar. Semasa Dinasti Sui 581-618, dua ekspedisi ketenteraan dilancarkan ke daerah itu, dan diganti menjadi "Kunzhou" dalam sumber-sumber China.

                                     

1.2. Sejarah Abad Pertengahan China

Ditubuhkan pada tahun 765, Kunming dikenal oleh orang Cina sebagai Tuodong Cina tradisional: 拓東 bandar di Kerajaan Nanzhao 737–902 pada abad ke-8 dan ke-9. Tuodong kemudian menjadi sebahagian daripada pengganti Kerajaan Dali 937–1253. Penguasaan Tuodong bertukar tangan ketika kota itu berada di bawah kendali pencerobohan dinasti Yuan di barat daya pada tahun 1252–1253. Semasa pemerintahan gabenor wilayah Ajall Shams al-Din Omar, sebuah bandar "Gaya Cina" bernama Zhongjing Chen didirikan di mana Kunming moden sekarang. Shams al-Din memerintahkan pembinaan kuil Buddha, kuil Konfusianisme, dan dua masjid di kota itu. Kuil Konfusianisme, yang berfungsi sebagai sekolah adalah yang pertama seumpamanya di Yunnan menarik pelajar dari kumpulan minoriti di seluruh wilayah itu. Beliau dianggap penyumbang besar kepada penerapan unsur-unsur Cina dan anutan Kongzi ke dalam kawasan ini. Bandar ini berkembang sebagai pusat perdagangan antara barat daya dan seluruh China. Ia dianggap oleh para sarjana sebagai kota Yachi Fu 鴨池浮, "kota kolam itik" di mana penduduk sana telah menggunakan kulit bia sebagai wang tunai dan memakan daging mentah, seperti yang dijelaskan oleh pengembara Venezia abad ke-13 Marco Polo.

                                     

1.3. Sejarah Dinasti Ming dan Qing

Pada abad ke-14, Kunming ditarik balik dari kawalan Mongolia ketika dinasti Ming mengalahkan Dinasti Yuan, kemudian membangun tembok di sekitar Kunming sekarang. 300 tahun kemudian, Jeneral Ming Wu Sangui membelot ke penjajah Manchu dan menahan kota itu hingga kematiannya pada tahun 1678, lama setelah seluruh China jatuh di bawah pemerintahan Manchu. Semasa awal pemerintahan Qing, seluruh Yunnan dan Guizhou diperintah dari Kunming dan Wu. Semasa Pemberontakan Tiga Feudatories, tempat duduk dinasti Zhou yang baru diumumkan Wu dipindahkan ke Hengzhou, Hunan. Kemudian pada tahun 1678 ketika Wu meninggal, cucunya Wu Shifan menentang Qing selama dua bulan lagi sebelum bunuh diri, sehingga mengembalikan kawalan kota kembali ke tangan Qing. Semasa dinasti Ming dan Qing, itu adalah tempat duduk prefektur unggul Yunnan.

Kawasan ini pertama kali dijuluki Kunming pada periode menjelang dinasti Yuan dan kemudian masih pada tahun 1832, permulaan sebuah kota yang nyata diakui di dalam tembok kota dan struktur yang signifikan di dalam kawasan mereka. Oleh kerana itu, penubuhan bandar ini boleh dikatakan merupakan urusan abad ke-19. Pada abad ini juga kota ini berkembang menjadi pasar utama dan pusat pengangkutan untuk wilayah ini. Sebilangan besar penduduk kota itu dipindahkan sebagai akibat dari 1833 gempa Kunming.

Pemimpin pemberontak Du Wenxiu, Sultan Han Muslim dari Dali, menyerang dan mengepung kota itu beberapa kali antara tahun 1858 dan 1868. Sebilangan besar kekayaan kota itu tidak dapat bertahan pada tahun 1856 Panthay Pemberontakan, ketika sebahagian besar situs Buddha di ibu kota mengalami kerosakan yang teruk, ditukarkan ke masjid atau dihancurkan. Beberapa dekad kemudian, Kunming mula dipengaruhi oleh Barat, terutama dari Empayar Perancis. Pada tahun 1890-an, pemberontakan terhadap keadaan kerja di jalur kereta api Kunming – Haiphong menyaksikan banyak buruh dieksekusi setelah Perancis menghantar senjata untuk menekan pemberontakan. Jalur rel meter-meter, yang baru siap sekitar tahun 1911, dirancang oleh orang-orang Perancis agar mereka dapat memanfaatkan sumber mineral Yunnan untuk jajahan mereka di Indochina.

Kunming adalah komunikasi pusat pada awal masa dan persimpangan dua laluan perdagangan utama, satu ke arah barat melalui Dali dan Daerah Tengchong ke Myanmar, yang lain ke selatan melalui Daerah Mengzi ke Sungai Merah di Indochina. Di sebelah timur, jalan gunung yang sukar menuju Guiyang di provinsi Guizhou dan kemudian ke Hunan provinsi. Di timur laut terdapat jejak perdagangan yang mapan ke Yibin di wilayah Sichuan di Sungai Yangtze. Tetapi jalan ini sangat sukar, dilalui hanya dengan kereta api kelopak atau porter yang membawa pek.                                     

1.4. Sejarah Selepas dinasti Qing

"Pada akhir tahun 1800-an, Perancis mula membangun kereta api Kunming-Haiphong untuk perdagangan dan pengiriman senjata".

Kunming kembali ke status daerah pada tahun 1912, dengan nama Kunming, dan menjadi daerah perbandaran pada tahun 1935. Pembukaan kawasan Kunming bermula dengan sungguh-sungguh dengan penyelesaian pada tahun 1906–1910 Yunnan-Vietnam Railway ke Haiphong di utara Vietnam bahagian Perancis Indochina.

Kunming menjadi pelabuhan perjanjian pembukaan perdagangan luar negeri pada tahun 1908 dan segera menjadi pusat komersial. universiti didirikan pada tahun 1922. Pada tahun 1930-an lebuh raya pertama dibina, menghubungkan Kunming dengan Chongqing di Sichuan dan Guiyang di Guizhou di sebelah timur.

                                     

1.5. Sejarah Perang Dunia Kedua

Kunming diubah menjadi kota moden sebagai akibat dari tercetusnya Perang China-Jepun Kedua pada tahun 1937 ketika serangan pasukan Jepun menyebabkan sebilangan besar pelarian China pantai timur, beberapa di antaranya kaya, membanjiri barat daya China. Mereka membawa bersama loji pembongkaran industri, yang kemudian dibangun kembali di luar jangkauan pengebom Jepun. Di samping itu, pelbagai universiti dan institusi pengajian tinggi dipindahkan ke sana. Peningkatan perdagangan dan kepakaran dengan cepat membuat Kunming sebagai pangkalan industri dan pembuatan untuk pemerintahan masa perang di Chongqing.

Ketika pasukan tentera China dan orang awam mundur di luar jangkauan pasukan tentera Jepun setahun sebelum tercetusnya Perang Dunia Kedua di Eropah, Kunming menjadi pusat latihan baru bagi mereka yang dipukul tetapi berkumpul semula Tentera Udara China di mana Leftenan Jeneral Claire Lee Chennault mengambil tugas latihan kadet pada musim panas 1938. Semasa Perang Dunia Kedua, bandar Kunming disiapkan sebagai National Redoubt sekiranya modal sementara di Chongqing jatuh, sistem gua yang rumit untuk dijadikan pejabat, barak dan kilang telah disediakan tetapi tidak pernah digunakan. Kunming harus berkhidmat lagi dalam peranan ini selama Perang Saudara China, tetapi pasukan Nasionalis berpindah dan bergabung dengan Komunis. Sebaliknya Taiwan akan menjadi keraguan terakhir dan rumah pemerintah Nasionalis China, peranan yang dipikulnya hingga hari ini.

Ketika Jepun menduduki French Indochina pada tahun 1940, hubungan antara Kunming dan barat menjadi semakin penting ketika pasukan Sekutu memberikan sokongan penting dengan mengimport bahan dari Burma. Pada masa ini, Kunming bertindak sebagai pusat komando tentera Bersekutu, yang mengumpulkan pasukan China, Amerika, Britain dan Perancis bersama-sama untuk operasi di Asia Tenggara. Unit Perkhidmatan Office of Strategic Services Detachment 101 pendahulunya 1st Special Forces Group) juga beribu pejabat di Kunming dan yang misinya adalah untuk mengalihkan dan mengganggu operasi pertempuran Jepun di Burma.

Kemudian dalam perang, Kunming menjadi sasaran Angkatan Udara Tentera Jepun Imperial semasa kempen pengeboman, dan ketika Jalan Burma kalah oleh orang Jepun, Kumpulan Sukarelawan Amerika ke-1, yang dikenali sebagai "Flying Tigers", menggunakan Kunming sebagai pangkalan pada tahun 1941 dan 1942 untuk terbang dalam bekalan di Himalaya dari pangkalan Britain di India untuk menentang serangan Jepun. Mereka juga ditugaskan untuk mempertahankan saluran kehidupan China ke dunia luar, Burma Road dan Ledo Road, yang menjadikan Kunming sebagai terminal utara.

Industri menjadi penting di Kunming semasa Perang Dunia II. Syarikat milik negara yang besar Central Machine Works dipindahkan ke sana dari Hunan, sementara pembuatan produk elektrik, tembaga, simen, keluli, kertas, dan tekstil diperluas.

                                     

1.6. Sejarah Selepas Perang Dunia II

Sehingga tahun 1952, Kunming adalah sebuah kota berdinding. Pemerintah kota pada tahun 1952 memerintahkan ratusan orang muda untuk merobohkan tembok dan menggunakan batu bata untuk membuat jalan baru yang berjalan ke utara-selatan. Untuk menunjukkan penghargaannya kepada orang muda yang merobohkan tembok timur, pemerintah kota menamakan jalan baru itu setelah mereka. Keberadaan mereka masih bergema hari ini di nama-nama seperti Xiao Ximen Cina ringkas: 小西门 ; secara harfiahnya "Lesser west gate" dan Beimen Jie Cina ringkas: 北门街 ; secara harfiahnya "North gate Street". Terdapat juga sambungan ke dinding yang kurang jelas, seperti Qingnian Lu Bahasa Cina: 青年路 ; secara harfiahnya "Youth Road", yang pernah menjadi tembok timur Kunming.

Selepas 1949, Kunming berkembang dengan pesat menjadi industri metropolis dengan pembinaan kompleks besi dan keluli dan kimia yang besar, bersama dengan Chongqing, Chengdu dan Guiyang di barat daya. Minorities Institute ditubuhkan pada tahun 1950 untuk mempromosikan persefahaman dan akses kepada pendidikan universiti di kalangan penduduk berbilang etnik Yunnan. Bandar ini mengukuhkan kedudukannya sebagai depot bekalan semasa Perang Vietnam dan. Sehingga kematian Mao Zedong, Kunming pada umumnya dianggap di sebagian besar negara lain sebagai penempatan perbatasan terpencil dan oleh itu ia bertindak sebagai tempat sehingga pemerintah mengasingkan orang-orang yang secara politik tidak disukai, terutama semasa Revolusi Budaya.

Pada tahun 1957, pautan kereta api Kunming ke Hanoi dibuka semula setelah terputus semasa Perang Dunia II. Ia dipotong lagi pada tahun 1979.

Sejak pembaharuan ekonomi pada pertengahan 1980-an, Kunming telah menikmati peningkatan pelancongan dan pelaburan asing, misalnya pelabur dari Thailand mengesan keturunan mereka kembali ke Yunnan. Beberapa Thai mempunyai pejabat di Kunming, misalnya, Kasikorn Bank dan Krung Thai Bank. Puteri Maha Chakri Sirindhorn dari Thailand telah mengunjungi Kunming berkali-kali untuk mempelajari budaya Cina dan mempromosikan hubungan persahabatan.

Pautan kereta api ke Vietnam dibuka semula pada tahun 1996.

Pada bulan Julai 2005, Sidang Kemuncak Greater Mekong Subregion GMS kedua diadakan di Kunming, dengan para pemimpin pemerintah dari China, Laos, Myanmar Burma, Thailand, Kemboja, dan Vietnam turut serta. Di sana, China bersetuju untuk memberi pinjaman kepada negara-negara jirannya lebih dari $ 1 & nbsp; miliar untuk sejumlah projek. China kemudian mempromosikan kerjasama GMS sebagai langkah pertama untuk membangun China - ASEAN Kawasan Perdagangan Bebas.

Penambahbaikan infrastruktur telah dilakukan untuk meningkatkan hubungan antara Kunming dan Asia Tenggara pada waktunya untuk Kawasan Perdagangan Bebas China-ASEAN 2010. FTA diharapkan dapat menjadikan Kunming sebagai pusat perdagangan dan kewangan untuk Asia Tenggara. Sebagai tambahan kepada peningkatan fizikal untuk meningkatkan perdagangan Kunming dengan Asia Tenggara, pemerintah pusat dan wilayah telah membuat persiapan kewangan untuk membantu kemunculan kota itu. Pada akhir tahun 2004, pemerintah pusat meluluskan Kunming menjadi salah satu daripada 18 bandar besar di mana bank asing dapat menjalankan perniagaan di renminbi.

Pada tahun 1980-dan 1990-an, pusat bandar dibina semula, dengan bantuan Switzerland, dengan gaya moden yang ada sekarang untuk menarik perhatian pengunjung yang menghadiri 1999 World Horticultural Exposition. Pada tahun 1997 dan 1998, sebahagian besar jalan raya, jambatan dan bangunan tinggi dibina.

World Horticultural Expo secara meluas dianggap sebagai hubungan masyarakat kejayaan bagi Kunming. Hari ini, kesan selepas Expo nampak lebih dari sekadar peningkatan fizikal di bandar ini - Expo inilah yang membuat dunia luar memperhatikan Kunming, yang pada masa itu relatif tidak diketahui.

Pada bulan Julai 2006, perbincangan di ASEAN Regional Forum, China, Bangladesh dan Myanmar Burma bersetuju untuk membina jalan raya dari Kunming ke Chittagong hingga Mandalay untuk perdagangan dan pembangunan.

Pada 1 Mac 2014, 29 orang terbunuh, dan lebih dari 130 orang cedera di Stesen Kereta Api Kunming pada serangan pengganas.                                     

2. Geografi

Kunming terletak di provinsi Yunnan timur-tengah. Ia terletak di antara garis lintang utara 24°23 dan 26°22 N, dan garis bujur timur 102°10 dan 103°40 E, dengan luas keseluruhan 21.600 kilometer persegi 8.340 batu persegi. Bentangan yang paling luas dari timur ke barat berjumlah 140 kilometer 87 batu dan pengembangan terbesarnya dari utara ke selatan berjumlah 220 kilometer 137 batu.

Terletak di lembah tasik yang subur di tepi utara Danau Dian dan dikelilingi oleh gunung di utara, barat, dan timur, Kunming selalu memainkan peranan penting dalam komunikasi barat daya China. Danau Dian, yang berjudul "Mutiara Dataran Tinggi", adalah tasik air tawar keenam terbesar di China, merupakan tasik terbesar di Yunnan dan mempunyai luas sekitar 340 kilometer persegi 130 batu persegi. Titik tertinggi Kunming adalah Mazong Ridge dari Gunung Jiaozi di Luquan dengan ketinggian 4.247 meter 13.934 kaki, dan titik terendahnya adalah sambungan Sungai Xiao dan Sungai Jinsha di Daerah Dongchuan, dengan ketinggian 695 meter 2.280 kaki. Kawasan pusat bandar adalah 1.891 meter 6.204 kaki di atas paras laut.

Mengenai 96 km 60 bt tenggara pusat bandar adalah Hutan Batu di Daerah Shilin, formasi karst yang dikembangkan sebagai tarikan pelancongan yang terdiri dari gua batu, lengkungan, dan paviliun. Ini adalah sebahagian daripada pemandangan karst yang lebih besar di kawasan ini.

                                     

2.1. Geografi Iklim

Terletak di ketinggian 1.890 meter 6.200 kaki di Yunnan – Guizhou Plateau dengan lintang rendah dan ketinggian tinggi, Kunming mempunyai salah satu iklim paling ringan di China, yang dicirikan oleh musim sejuk kering yang sejuk dan sejuk dengan hari-hari ringan dan malam yang renyah, dan musim panas yang panjang, lembap dan lembap. Dengan cuaca seperti musim semi yang berkekalan yang menyediakan iklim yang ideal untuk tumbuh-tumbuhan dan bunga, Kunming dikenal sebagai "Kota Musim Bunga Abadi". Cuaca jarang mencapai suhu tinggi pada musim panas, hanya melebihi 30 °C 86 °F dalam beberapa kesempatan. Walau bagaimanapun, hujan salji yang aneh berlaku pada musim sejuk. Dikendalikan oleh iklim dataran tinggi subtropis Cwb, suhu purata 24 jam bulanan berkisar dari 8.9 °C 48.0 °F pada bulan Januari hingga 20.3 °C 68.5 °F pada bulan Jun, dengan suhu tinggi harian masing-masing mencapai titik dan puncak terendah pada bulan Disember dan Mei. Bandar ini ditutup dengan bunga dan tumbuh-tumbuhan yang subur sepanjang tahun. Tempoh dari Mei hingga Oktober adalah musim hujan dan selebihnya tahun kering. Bandar ini mempunyai suhu purata tahunan sebanyak 15.52 °C 59.9 °F, hujan sebanyak 979 milimeter 38.5 in hampir tiga perlima berlaku dari bulan Jun hingga Ogos dan tempoh bebas fros 230 hari. Dengan peratus cahaya matahari bulanan yang mungkin berkisar antara 30% pada bulan Julai hingga 69 peratus pada bulan Februari dan Mac, bandar ini menerima 2.198 jam cahaya matahari yang terang setiap tahun. Suhu melampau di bandar ini bermula dari −7.8 hingga 31.3 °C 18 hingga 88 °F.

                                     

2.2. Geografi Sumber semula jadi

Sumber mineral termasuk fosforus, garam, magnesium, titanium, arang batu, pasir kuarza, tanah liat, silika, tembaga. Tambang fosforus dan garam adalah yang paling banyak. Tambang Fosfor Kunyang adalah salah satu daripada tiga lombong fosforus utama di negara ini. Garam batu simpanan adalah1.222 bilion tonne 1.203 bilion long ton; 1.347 bilion short ton dan cadangan mirabilite adalah 1.908 bilion tonne 1.878 bilion long ton; 2.103 bilion short ton. Dongchuan adalah pangkalan pengeluaran tembaga utama.

Rizab terbukti Batu bara batubara sudah hampir 500 bilion cubic metre 18.000 bilion cubic feet, sama dengan 720 milion tonne 710 milion long ton; 790 milion short ton arang batu standard. Geotermal sumber diedarkan secara meluas.

                                     

2.3. Geografi Alam sekitar dan hortikultur

Kunming mempunyai 2.585 hektar 6.390 ekar rumput, pokok dan bunga, rata-rata 4.96 meter persegi 53.4 kaki persegi per kapita dan kadar ruang hijau 21.7 peratus. Kawasan kawalan asap bandar adalah 115 kilometer persegi 44 batu persegi dan kawasan kawalan bunyi 87 kilometer persegi 34 batu persegi.

Kunming adalah pusat hortikultura yang signifikan di China, menyediakan produk seperti gandum, gandum, kuda, jagung, kentang dan buah seperti pic, epal, jeruk, anggur dan buah berangan. Kunming terkenal di dunia kerana eksport bunga dan penanaman bunga. Lebih dari 400 jenis bunga biasanya ditanam di Kunming. The camellia, Yulan magnolia, azalea, fairy primrose, lily dan orkid dikenali sebagai enam bunga terkenal di bandar ini.

Unta tersebut disahkan oleh Perbandaran Kunming sebagai bunga kotanya pada tahun 1983.

Kerajaan kota Kunming merancang untuk mewujudkan mahkamah perbicaraan untuk menangani tuntutan mahkamah yang berkaitan dengan alam sekitar. Ia akan menjadi sebahagian daripada pertengahan bandar mahkamah rakyat dan akan mempunyai bidang kuasa atas rayuan oleh syarikat yang didapati bersalah melanggar undang-undang alam sekitar di bandar-bandar di seluruh Yunnan.                                     

3. Demografi

Dari lebih daripada lima juta orang yang mendaftar sebagai penduduk di Kunming pada tahun 2006, sekitar empat juta adalah Han. Orang Yi adalah minoriti paling terkenal di bandar ini, dengan lebih daripada 400.000 penduduk. Etnik minoriti yang paling kurang diwakili di Kunming adalah 75 orang Dulong yang tinggal di bandar.

Penduduk etnik Kunming yang berdaftar sejak dari 2006:

                                     

4. Pemandangan Bandar

Pusat bandar ini mempunyai tiga dataran utama dan lima jalan utama: Jinma Biji Square, Nanping Square dan Dongfeng Square bersama dengan Nanping Jie, Jinbi Lu, Renmin Lu, Zhengyi Lu dan Jingxin Jie. Qingnian Lu, Zhengyi Lu, dan Renmin Lu adalah kawasan komersial utama di Kunming; jalan pejalan kaki yang paling popular adalah Nanping Jie, Pasar Burung-Bunga Jingxing, dan Jinma Biji Fang.

Tumpuan masyarakat Kunming adalah dataran besar di luar Dewan Budaya Pekerja yang sekarang dirobohkan di persimpangan Lu-Dongfeng Lu Beijing, di mana pada waktu pagi ada orang ramai yang melakukan taijiquan dan bermain badminton. Teater amatur hujung minggu juga dipersembahkan di dataran. Dengan cepat dimodenkan, pusat bandar yang sebenarnya terletak di sebelah barat dataran di seberang Sungai Panlong sekarang lebih dari terusan, di luar Pusat Beli-belah Kunming di persimpangan Nanping Lu / Zhengyi Lu, sebuah kawasan membeli-belah yang padat dengan kedai pakaian dan elektronik. Sungai menerima kumbahan dan air sisa dari paip di sekitarnya. Di sekitar kawasan ini terdapat banyak gedung tinggi baru.

Pusat ini merupakan kawasan yang sangat penting bagi penduduk Kunming Hui, dengan Shuncheng Jie, salah satu jalan lama terakhir di pusat bandar, yang sebelumnya membentuk kawasan Muslim. Sehingga tidak lama sebelum tahun 2005, jalan ini penuh dengan bangkai daging lembu dan daging kambing, penjual roti pitta dan kismis, dan wajan besar biji kopi panggang diaduk dengan sekop. Namun, di bawah pemodenan Kunming yang pesat, jalan telah dirobohkan untuk memberi laluan kepada pangsapuri dan pusat membeli-belah. Nancheng Qingzhen Si terletak di belakang pasar raya yang terletak di sebelah utara Zhengyi Lu, adalah masjid baru di bandar ini, kubah hijau dan menara bermata chevron yang dapat dilihat dari jauh dan dibina di tapak bangunan Qing sebelumnya.

Berlari ke arah barat Zhengyi Jie tepat setelah melewati masjid, Jingxing Jie menuju ke salah satu sudut kota yang lebih pelik, dengan Pasar Burung dan Bunga Kunming yang besar setiap hari di jalan-jalan yang menghubungkannya dengan Guanghua Jie yang selari. Pasar ini menawarkan banyak tanaman seperti anggrek yang telah dikumpulkan dan diusahakan di seluruh wilayah. Di perkarangan kecil Wen Miao, sebuah kuil berada di sepanjang jalan sempit di sebelah kanan. Di halaman kecil yang mengelilingi, pemalas bergaul sambil menjelang petang yang cerah bermain kad dan menghirup teh di persekitaran yang damai dan bingung. Pagoda Timur adalah pendua yang lebih kosmetik dan sedikit miring berdiri di taman hiasan beberapa minit berjalan kaki ke timur di Shulin Jie. Kuil-kuil yang berkaitan dengan kedua pagoda ditutup untuk umum.

                                     

4.1. Pemandangan Bandar Taman

Taman Cuihu Taman Tasik Hijau adalah salah satu taman utama Kunming dan kebanyakannya merupakan tasik yang dikelilingi oleh tanaman hijau. Terletak di sebelah barat taman adalah patung salah satu patriot Yunnan yang paling terkenal - Nie Er, komposer China lagu kebangsaan. Sekarang dibuka untuk umum secara percuma.

Daguan Park terletak di Dian Chi di batas barat daya Kunming. Awalnya dibentangkan oleh Kaisar Kangxi di dinasti Qing, telah dimodifikasi selama bertahun-tahun untuk memasukkan pesta hiburan yang bising, gerai makanan dan emporium, dan merupakan tempat kegemaran anak muda Kunming.

Kebun binatang Kunming, yang didirikan pada tahun 1950, bersebelahan dengan Taman Yuantong. Kebun binatang ini menempatkan 5.000 haiwan dari 140 spesies dan menerima 3 juta pelawat setahun.

Taman-taman lain di Kunming termasuk Kolam Naga Hitam, dan Taman Botani Kunming di utara, dan Taman Teh Wenmiao di Daerah Wuhua.

                                     

4.2. Pemandangan Bandar Mercu tanda

"Garden of the World Horticultural Exposition", yang terletak di pinggiran utara Kunming, adalah enam kilometer 3.7 batu dari pusat Kunming. Dari 1 Mei hingga 31 Oktober 1999, Kunming mengadakan Pameran Hortikultur Dunia 1999, dengan tema "Manusia dan Alam - Berarak Menjelang Abad ke-21".

"Golden Hall Scenic Zone", yang terletak di Bukit Mingfeng di pinggiran utara Kunming, adalah lapan kilometer 5.0 batu dari pusat Kunming. Dibangun pada tahun 1602 tahun ke-30 Wanli zaman pemerintahan dinasti Ming, semua balok, tiang, lengkungan, pintu, tingkap, jubin, patung Buddha, dan papan bersurat mendatar terbuat dari tembaga, berat lebih daripada 200 tan. Ia adalah bangunan tembaga terbesar di China.

Muzium terkenal di Kunming:

 • Muzium Zoologi Sejarah Alam Kunming dibuka pada bulan November 2006
 • Muzium Wilayah Yunnan
 • Muzium Kota Kunming dibangunkan semula pada tahun 2014
 • Muzium Etologi Yunnan dibuka 1995

Yuantong Si adalah kuil Buddha utama Kunming. Ini adalah kuil terbesar dan paling terkenal di Kunming dengan struktur asalnya mula dibina lebih dari 1.200 tahun yang lalu semasa dinasti Tang. Kuil itu terletak di sebuah kemurungan di sisi selatan Taman Yuantong. Barat Laut kira-kira 12 km 7.5 bt dari pusat bandar adalah Qiongzhu Si Kuil Bambu yang dibina pada tahun 639 dan dibina semula pada tahun 1422 hingga 1428. Banyak kuil Buddha melintasi jalan ke Gerbang Naga 龙门 di Pergunungan Barat 西山.

                                     

5. Pembahagian pentadbiran

Kota peringkat daerah Kunming mempunyai bidang kuasa lebih dari 14 subdivisi; tujuh daerah, satu bandar peringkat daerah, tiga daerah dan tiga daerah autonomi.

Kunming dibatasi oleh Qujing Kota di sebelah timur, Honghe Hani dan Yi Autonomous Prefecture di sebelah tenggara dan Yuxi City di barat daya, Chuxiong Yi Autonomous Prefecture di sebelah barat dan Zhaotong Bandar di timur laut. Kunming juga bersempadan dengan Panzhihua kota tingkat prefektur dan Wilayah Otonomi Liangshan Yi provinsi Sichuan.

Kunming merancang untuk menambah dua daerah baru ke empat daerah bandar yang ada dalam beberapa tahun akan datang.

                                     

6.1. Masyarakat dan Budaya Masa Lapang dan Hiburan

Di Kunming, kawasan hiburan mempunyai tumpuan di sekitar Kundu Square, dengan banyak panggung wayang, bar, kelab dan restoran. Selain makanan, salah satu ciri restoran Yunnanese yang kurang formal ialah mereka sering mempunyai paip air dan tembakau buluh komunal untuk pelanggan mereka. Terdapat banyak bar dan kelab pelajar. Bandar ini mempunyai beberapa kumpulan operasi dan hiburan orang asli yang merangkumi huadeng, tarian tanglung. Walaupun persembahan di dalam rumah kurang, terdapat pertunjukan tidak rasmi pada hujung minggu di luar Dewan Budaya Pekerja dan di Taman Cuihu. Terdapat pertunjukan serupa di Teater Seni Yunnan di Dongfeng Xi Lu. Rumah pawagam utama Kunming terletak di sebelah selatan persimpangan Dongfeng Lu / Zhengyi Lu. Multipleks utama yang lain, XJS, di persimpangan Wenlin Jie dan Dongfeng Xi Lu.

                                     

6.2. Masyarakat dan Budaya Bahasa

Dialek Kunming sangat mirip dengan bahasa Sichuan dan Guizhou tetapi menggunakan nada ketiga jauh lebih sedikit daripada bahasa Cina biasa. Banyak istilah yang digunakan hanya dalam dialek Kunming, seperti 板扎 bermaksud hebat.

Pengucapan watak Cina tertentu sangat berbeza dengan Mandarin Chinese. Sebagai contoh, 鱼 ikan "akan diucapkan sebagai" yi "dalam dialek Kunming dan bukan" yu "dalam bahasa Mandarin; 街 jalan "akan diucapkan sebagai" gai "dan bukan" jie ".

Apabila seseorang bertutur dalam bahasa Mandarin dengan aksen Kunming yang kuat, ia akan disebut Mapu 马普, pendek untuk Majie 马街, tempat di Kunming Cina Mandarin.

                                     

6.3. Masyarakat dan Budaya Pelancongan

Kunming menarik pelancong domestik dan asing sepanjang tahun. Di pusat Yunnan dan sebagai ibu kotanya, Kunming juga merupakan hub pengangkutan bagi pelancong yang menuju ke bahagian lain di Yunnan seperti Dali, Lijiang dan Shangrila.

Tempat persidangan dan pameran di Kunming merangkumi Pusat Pameran dan Konvensyen Antarabangsa Kunming dan Dewan Sains dan Teknologi Provinsi Yunnan.

Kingdom of the Little People, taman tema yang menampilkan para pemain dengan kerdil, juga terletak berhampiran Kunming.

Tarikan terkenal lain termasuk Stone Forest dan Yunnans Ethnic Village.

                                     

7. Sukan

Setiap tahun, banyak atlet China dan antarabangsa datang ke Kunming untuk latihan ketinggian. Bandar ini telah menjadi pangkalan latihan bertingkat tinggi kebangsaan China selama lebih dari 30 tahun. Terdapat dua kompleks latihan utama, Pusat Sukan Hongta dan Pusat Latihan Nasional Haigeng.

Pusat Sukan Hongta dibina pada tahun 2000 oleh syarikat rokok Hongta Pagoda Merah, dengan kos AS $ 58 & nbsp; juta. Terletak berhampiran Taman Haigeng, kompleks ini kebanyakannya digunakan oleh atlet profesional, tetapi juga berfungsi sebagai kelab sukan untuk orang awam. Setiap hujung minggu, ia mengadakan pertandingan bola sepak amatur. Selain dari sekitar 10 padang bola, termasuk yang dikelilingi trek larian, Hongta juga memiliki 50-meter 160-kaki kolam renang, gimnasium badminton, gelanggang tenis dan gelanggang bola keranjang. Ia juga mempunyai salah satu dari gelanggang hoki ais China, dan ruang latihan dengan mesin treadmill dan mesin angkat berat. Terdapat juga bilik permainan untuk hoki udara; juga meja pool dan lorong boling bawah tanah. Kompleks ini dilengkapi dengan hotel dan restoran 101 bilik.

Pusat Latihan Nasional Haigeng terletak sepuluh minit dari Hongta di Dianchi Tasik Dian berhampiran Kelab Golf Lakeview yang memenangi anugerah dan pembangunan kondominium baru. Kompleks ini berasal dari akhir 1970-dan dibina oleh pemerintah khusus untuk mengkhususkan diri dalam latihan ketinggian.

                                     

7.1. Sukan Golf

Golf adalah tarikan utama di Kunming. Terdapat empat dalam jarak satu jam perjalanan dari pusat bandar. Selama enam tahun terakhir, Spring City Golf and Lake Resort di Yiliang County yang berdekatan telah menjadi padang golf terbaik di China dan Hong Kong menurut US Golf Digest. Pada tahun 2004, ia dinobatkan sebagai resort golf terbaik di Asia oleh Asian Golf Monthly. Ia menganjurkan Kunming Leg Omega China Tour.

Kunming telah menarik pelaburan asing dalam pembangunan lapangan golf. "Spring City" Golf Resort adalah projek bernilai US $ 600 & nbsp; juta yang dimulakan sebagai pelaburan yang diketuai oleh Keppel Land Group Singapura pada tahun 1992. Jack Nicklaus dan pereka kursus Robert Trent Jones, Jr merancang kedua kursus.

                                     

7.2. Sukan Kemudahan sukan

Kemudahan sukan utama termasuk:

 • Pusat Sukan Perbandaran Kunming
 • Stadium Provinsi Yunnan, rumah Kelab Bola Sepak Hongta Yunnan
 • Golf: Spring City Golf and Lake Resort, Mountain Course -nya direka oleh Jack Nicklaus
 • Stadium Daerah Wuhua
 • Taman Cuihu gelanggang tenis
 • Gimnasium Kunming
 • Pusat Sukan Tuodong, tempat pelbagai guna
 • Vila Golf Lakeview
                                     

8. Ekonomi

Kunming mempunyai tiga kelebihan ekonomi berbanding bandar-bandar lain di barat daya China: sumber semula jadi yang signifikan, pasar pengguna yang besar dan iklim yang sederhana. Oleh kerana kedudukannya di pusat Yunnan, salah satu pengeluar produk pertanian, mineral dan yang semakin penting, memudahkan eksport China yang murah ke rantau ini dan memberi China yang kekurangan sumber akses yang lebih besar ke sumber bahan mentah rantau ini. Oleh itu, Yunnan telah menjadi kawasan yang penting secara progresif dalam logistik kereta api Southwest dari segi logistik nasional dan antarabangsa.

                                     

9. Tenaga suria

Pada bulan Julai 2008, Kunming mula melaksanakan program untuk mengubah industri di bandar ini menjadi pangkalan industri bernilai AS $ 8.8 miliar di China pada tahun 2013. Kunming menerima sinar matahari rata-rata tahunan lebih dari 2.400 jam. Setiap sistem PV 1 & nbsp; kW berpotensi menjana 1500 kilowatt-jam elektrik setahun dari tenaga suria.

Sejak dari 2007, Jawatankuasa Ekonomi Kunming menyenaraikan kira-kira 130 perusahaan tenaga solar di bandar. Dari jumlah tersebut, 118 perusahaan menghasilkan lampu suria dan pemanas air suria, dengan jumlah gabungan nilai pengeluaran sekitar AS $ 43.8 & nbsp; juta, dan 10 perusahaan terlibat dalam pembuatan sel fotovoltaik suria, dengan jumlah nilai pengeluaran sekitar AS$51.2 juta.

Suntech Power mengumumkan pada bulan Disember 2008 bahawa ia secara bersama-sama membangun projek tenaga suria dengan Yunnan Provincial Power Investment dan pelabur lain. Fasa pertama 1MW Shilin 66MW di stesen janakuasa solar mula menjana kuasa pada 28 Disember 2009. Fasa awal projek 66MW pada mulanya dijadualkan untuk memulakan pengeluaran pada separuh pertama 2010 sementara fasa kedua 20MW dan fasa ketiga 36 MW sedang dalam pembinaan.

Templat:Jangkar

                                     

10.1. Pengangkutan Pengangkutan udara

Kunming mempunyai hubungan udara dengan beberapa bandar Cina dan Asia Tenggara. Kunming dilayan oleh Kunming Changshui International Airport KMG, yang dibuka pada pukul 08:00 pada 28 Jun 2012, menggantikan yang lama lapangan terbang antarabangsa, yang terletak 4–5 km 2.5–3.1 bt tenggara Kunming tengah.

Yunnan Airlines yang tidak berfungsi sekarang beribu pejabat di Kunming sehingga ia diambil alih oleh China Eastern Airlines. China Southwest Airlines biasa mengendalikan laluan ke dan dari Kunming, sehingga digabungkan dengan Air China.

Lucky Air adalah syarikat penerbangan anggaran yang berpusat di Kunming dan mengendalikan perkhidmatan berjadual dari Dali ke Kunming dan Xishuangbanna, dan merancang untuk berkembang ke kawasan lain di China.

Pada masa ini, penerbangan tanpa henti terpanjang dari Kunming adalah ke Paris, Perancis, yang dikendalikan oleh China Eastern Airlines sejak 18 Disember 2014.

                                     

10.2. Pengangkutan Jalan Raya

Lebuhraya Nasional China 108, 213 dan 320 bersilang di Kunming. Lebuh raya menghubungkan Kunming ke Thailand, Vietnam dan Laos, dan menyediakan wilayah provinsi Yunnan ke pelabuhan di Asia Tenggara.

                                     

10.3. Pengangkutan Rel

Kunming adalah hab rel utama provinsi Yunnan. Kereta api Chengdu – Kunming dari Sichuan, kereta api Shanghai – Kunming dari Guizhou, dan kereta api Nanning – Kunming dari Guangxi bertemu di Kunming dari utara, timur laut dan timur. Yunnan – Vietnam Railway berjalan dari Kunming tenggara ke Hekou dan Lao Cai di sempadan China-Vietnam dan kemudian ke Haiphong The Kunming –Kereta api Yuxi bergerak ke selatan ke Yuxi, di mana landasan kereta api kedua ke Vietnam sedang dirancang dan dibina. Di sebelah barat Kunming, kereta api Guangtong – Dali memanjang dari Laluan Chengdu – Kunming ke Dali Bandar Xiaguan.

Kunming mempunyai tiga stesen keretapi utama:

 • Stesen keretapi Kunming Utara dilayan oleh Bas No. 23 ada di warisan 1.000 mm 3 kaki 3 ⁄ 8 in tolok meter
 • Stesen kereta api Kunming terletak di hujung selatan Beijing Xi Lu. Berbanding dengan stesen keretapi lain Stesen Kereta Api Utara, Stesen Kereta Api Kunming banyak menggunakan kereta api "konvensional" bukan berkelajuan tinggi ke tempat-tempat ke wilayah lain di China. Kereta api bergerak ke utara ke Chengdu, tenggara melalui Xingyi ke Baise dan Nanning di Guangxi, dan timur melalui Guizhou, melalui Liupanshui, Anshun, Guiyang, ke seluruh negara.
 • Stesen keretapi Kunming Selatan, dibuka pada akhir 2016, terletak di Daerah Chenggong, beberapa batu tenggara dari pusat bandar bersejarah. Ia adalah terminal barat Shanghai-Kunming kereta api berkelajuan tinggi dan Guangzhou - Nanning – Kunming kereta api berkelajuan tinggi, dan mempunyai perkhidmatan berkelajuan tinggi ke destinasi di sepanjang garis ini dan di tempat lain di negara ini rangkaian berkelajuan tinggi.

Kunming – Hai Phong Railway, yang menuju ke Hekou dan Vietnam. Sebahagian besar stesen telah diubah menjadi muzium. Kerana kerosakan landasan keretapi, perkhidmatan tolok jarak jauh telah dibatalkan; namun, sejak dari 2012, beberapa perkhidmatan tolok tempatan masih beroperasi di Stesen Kereta Api Kunming North, khususnya dua kereta api harian ke Shizui 石咀 Stesen di pinggiran barat Kunming, dan ke Wangjiaying 王家营 timur bandar.

Sehingga 2017, projek pembangunan kereta api terus berjalan di kawasan metropolitan Kunming. Pada bulan Februari 2017, pihak berkuasa kereta api mengumumkan bahawa penghubung antara stesen keretapi Kunming Selatan yang baru dan stesen keretapi Kunming lama dianggarkan siap pada 2018.

                                     

10.4. Pengangkutan Pelan kereta api berkelajuan tinggi

Kunming akan menjadi hub dan terminal untuk "Pan Asia High Speed ​​Network" menggunakan kereta api berkelajuan tinggi untuk menghubungkan China, Kemboja, Laos, Myanmar, Thailand, Malaysia dan Singapura.

Kereta api berkelajuan tinggi yang telah siap tetapi dalam percubaan:

 • Kunming – Shanghai. Pembinaannya selesai pada 16 Jun 2016. Ia melalui 6 ibu kota wilayah: Shanghai, Hangzhou, Nanchang, Changsha, Guiyang dan Kunming. Panjang keseluruhan ialah 2.266 kilometer 1.408 batu. Diperkirakan akan memakan waktu 3 jam dari Shanghai ke Nanchang, 2.5 jam dari Hangzhou ke Nanchang, 4 jam dari Kunming ke Changsha, 8 jam dari Kunming ke Hangzhou dan 9 jam dari Shanghai ke Kunming. Ia dijangka mula beroperasi pada 30 Disember 2016.

Pembinaan sedang dijalankan untuk kereta api berkelajuan tinggi berikut:

 • Kunming - Nanning. Kelajuan akan menjadi 200 km/j 120 mph. Kemudian kelajuannya dapat ditingkatkan menjadi 250 km/j 160 mph atau 156 batu/j.
 • Kunming – Singapura melalui Laos, Thailand, dan Malaysia.
 • Kunming – Vietnam melalui Wilayah Honghe.
 • Kunming – Shanghai. Kelajuan akan menjadi 350 km/j 220 mph.

Kajian atau perancangan sedang dilakukan untuk kereta api berikut:

 • Kunming ke Kolkata, India melalui Myanmar
 • Kereta api antara bandar akan menghubungkan tiga bandar yang berdekatan: Qujing, Chuxiong, dan Yuxi. Laluan ke Chuxiong kemudian akan dilanjutkan ke Dali. Kelajuan akan menjadi 250 km/j 160 mph.
 • Kunming ke Kyaukphyu, Myanmar.
 • Kunming - Chongqing. Kelajuan akan menjadi 350 km/j 220 mph.
 • Kunming - Chengdu. Kelajuan akan menjadi 250 km/j 160 mph.
                                     

10.5. Pengangkutan Road and transit

Yunnan telah membina sistem lebuh raya yang komprehensif dengan jalan yang menjangkau hampir semua bandar atau bandar utama di rantau ini. Perjalanan bas di seluruh wilayah adalah luas. Bas menuju dari Kunming ke destinasi seperti Dali dan Lijiang beberapa kali sehari.

Terdapat empat stesen bas jarak jauh utama di Kunming dengan Stesen Bas Selatan dan Stesen Bas Railway Square menjadi yang paling utama.

 • Stesen Bas Railway Square lebih kecil daripada SBS dan sebahagian besar bas yang berlepas dari stesen dikendalikan secara peribadi. Biasanya tidak ada jadual tetap yang tersedia dan bas akan berlepas ketika penuh. Terdapat perkhidmatan standard dan tidur untuk Dali, Jinghong dan tempat lain di Yunnan.
 • Stesen Bas Selatan menghadap Stesen Kereta Api Kunming di Beijing Xi Lu, dengan bas standard, mewah, ekspres dan tidur yang berlepas ke seluruh wilayah Yunnan dan wilayah jiran.

Meninggalkan China melalui jalan darat ke Vietnam dan Laos juga dapat dilakukan melalui persimpangan masing-masing di Hekou di tenggara Yunnan atau Bian Mao Zhan di Xishuangbanna.

Kunming – Bangkok Expressway adalah yang pertama lebuh raya dari China ke Bangkok melalui Laos. 1.800 km 1.100 bt Lebuhraya Kunming – Bangkok yang panjang bermula di Kunming menuju ke Ban Houayxay di Laos; ia kemudian menyeberangi Sungai Mekong ke Chiangkhong di Thailand dan akhirnya sampai di Bangkok.

Pada Persidangan Menteri ke-14 Wilayah Besar Mekong pada bulan Julai 2007, China, Laos dan Thailand menandatangani perjanjian mengenai pembinaan jambatan baru di Sungai Mekong untuk menghubungkan Chiangkhong di Thailand dan Ban Houayxay di Laos, ke Kunming– Lebuhraya Bangkok. Penyiapan jambatan baru di Sungai Mekong akan membantu menghubungkan wilayah tenggara China dengan Bangkok. Dengan pelaburan modal dari China dan Thailand, jambatan tersebut dijangka siap pada tahun 2011 dan akan menjadi penghubung terakhir dalam sistem lebuh raya yang melintasi wilayah Sungai Mekong.

                                     

10.6. Pengangkutan Transit tempatan

Bas awam dan teksi adalah dua kaedah pengangkutan utama di dalam bandar. Sistem metro sedang dalam pembinaan lihat Metro Kunming.

Hampir dua ratus bas awam melintasi pusat bandar, meliputi seluruh wilayah.

Berbasikal adalah perkara biasa, dan banyak hotel di sekitar Stesen Kereta Api Kunming menyediakan perkhidmatan penyewaan basikal.

Menyedari masalah lalu lintas yang semakin meningkat, bandar ini sedang mengubah suai pusat bandar yang mesra pejalan kaki.

                                     

10.7. Pengangkutan Kunming Tengah

Bandar ini menggantung dua utama: Beijing Lu membentuk paksi utara-selatan, melintasi timur pusat ketika berjalan menuju 5 km 3.1 bt antara dua stesen kereta api di bandar ini; sementara Dongfeng Lu melintasi separuh jalan, dibahagi ke bahagian timur Dongfeng Dong Lu, tengah Dongfeng Zhong Lu dan barat Dongfeng Xi Lu ketika memotong tepat melalui pusat perniagaan. Jauh di luar bandar seperti Renmin Xi Lu, kaki pertama di Burma Road. Sebilangan besar hotel dan konsulat terkenal di bandar ini terletak di sepanjang Dongfeng Dong Lu dan separuh selatan Beijing Lu, sementara sebahagian besar mercu tanda dan daerah membeli-belah terletak di utara dan barat pusat di sekitar Dongfeng Xi Lu dan Cuihu Park Green Lake Park. Mengelilingi sebahagian besarnya adalah jalan raya jalan lingkar yang pertama di bandar ini, Huancheng Lu, walaupun yang lain dirancang.

                                     

11. Pendidikan dan penyelidikan

Kunming kekal sebagai pusat pendidikan dan kebudayaan utama di wilayah barat daya China, dengan universiti, kolej latihan perubatan dan guru, sekolah teknik, dan institusi penyelidikan saintifik.

                                     

11.1. Pendidikan dan penyelidikan Kolej dan universiti

 • Universiti Pertanian Yunnan
 • Universiti Kebangsaan Yunnan
 • Universiti Kewangan dan Ekonomi Yunnan
 • Universiti Perubatan Kunming
 • Universiti Sains dan Teknologi Kunming 1925
 • Sekolah Perniagaan Universiti Yunnan Normal
 • Universiti Normal Yunnan
 • Universiti Yunnan 1922
 • Universiti Perhutanan Barat Daya
 • Universiti Kunming
 • Kolej Metalurgi Kunming
 • Universiti Perubatan Tradisional Cina Yunnan
 • Universiti Seni Yunnan
                                     

11.2. Pendidikan dan penyelidikan Universiti Yunnan

Universiti Yunnan Cina ringkas: 云南大学, terletak di Kunming, adalah salah satu universiti terbesar dan paling berprestij di China dan merupakan satu-satunya universiti di wilayah Yunnan yang telah dikembangkan menjadi "National Key University". Ia didirikan pada tahun 1922, sebagai "Universiti Tanah Timur". Namanya telah ditukar enam kali kemudian. Institusi ini mempunyai 17 sekolah di kampus tempatan dan 3 sekolah bebas yang terletak di bandar lain. Ia menuntut sekolah undang-undang terbesar dan terbaik di wilayah Yunnan.

                                     

11.3. Pendidikan dan penyelidikan Universiti Normal Yunnan

Universiti Normal Yunnan Cina ringkas: 云南师范大学 ditubuhkan pada tahun 1938 sebagai National Normal College of Southwestern Union University. Pada tahun 1946, ketika beberapa fakultas kembali ke utara China, nama itu berubah menjadi National Kunming Normal College. Kini menjadi 6 kampus di Kunming sendiri dan bandar-bandar lain. Dengan 22 sekolah, ia mempunyai pendaftaran sekitar 33000 pelajar sarjana.

                                     

11.4. Pendidikan dan penyelidikan Universiti Sains dan Teknologi Kunming

Universiti Sains dan Teknologi Kunming Cina ringkas: 昆明理工大学 ditubuhkan pada tahun 1954 dan diberi status "universiti penting" pada tahun 2010. Pada tahun 2017, ia mempunyai 3 kampus di Kunming yang menampung 24 sekolah dan mempunyai pendaftaran 27000 pelajar.

                                     

11.5. Pendidikan dan penyelidikan Universiti Kebangsaan Yunnan

Yunnan Nationalities University ditubuhkan pada tahun 1951 sebagai Yunnan Nationalities College. Kini menjadi salah satu daripada enam universiti "penting" di wilayah itu. Ia telah menjalin hubungan kerjasama dengan 26 universiti asing termasuk Universiti Bergen di Norway, Universiti La Trobe di Australia, dan Universiti Virginia di Amerika Syarikat. Universiti ini mempunyai Muzium Nasionaliti, yang mengandungi lebih dari 20000 pameran langka. Terdapat lebih daripada 23000 pelajar di kampus.

                                     

11.6. Pendidikan dan penyelidikan Akademi Huayang

Huayang Academy adalah pusat latihan bahasa khas Cina yang dianggap unik kerana menawarkan latihan dialek Kunming dan juga bahasa Mandarin standard. Lokasinya adalah pusat budaya Barat yang popular di Kunming, menarik banyak perniagaan milik asing.

                                     

11.7. Pendidikan dan penyelidikan Latihan pengurusan

China Europe International Business School yang berpusat di Shanghai, alias CEIBS, akan melancarkan pada tahun 2009 Program Sijil Pembangunan Perniagaannya di Kunming. Dengan Program Sijil Pembangunan Perniagaan, CEIBS dan rakan program Frankfurt School of Finance & Management bertujuan untuk melatih kira-kira 500 pengurus Cina dalam empat tahun akan datang, dengan fasa pertama program ini bermula pada tahun 2008 pada Hefei, ibu kota provinsi Anhui. Kunming dan Harbin akan menjadi tumpuan pengembangan program pada tahun 2009. Program ini adalah sebahagian daripada projek payung dua juta Euro yang dibiayai oleh EU, yang juga merangkumi program lain yang menyediakan biasiswa untuk MBA pelajar dari Wilayah China yang kurang maju.

                                     

11.8. Pendidikan dan penyelidikan Institut penyelidikan

 • Institut Penyelidikan Perancangan dan Reka Bentuk Perbandaran Kunming
 • Institut Penyelidikan Tenaga Suria Universiti Norman Yunnan
                                     

11.9. Pendidikan dan penyelidikan Akademi Sains Cina

Cawangan Kunming Akademi Sains China CAS ditubuhkan pada tahun 1957. Dahulu ia dikenali sebagai Pejabat CAS Kunming dan dinaikkan pangkat dan dinamakan semula menjadi cawangan pada tahun 1958. Pada tahun 1962, Cabang Yunnan digabungkan dengan Cabang Sichuan dan Guizhou Branch untuk menubuhkan CAS Cawangan Barat Daya di Chengdu. Pada bulan Oktober 1978, Cabang Kunming ditubuhkan semula setelah mendapat persetujuan Majlis Negeri.

Sebagai jabatan kerja CAS, Kunming Branch kini menguruskan lima institusi penyelidikan:

 • Kunming Institute of Medical Biology, Akademi Sains Cina
 • Kunming Institute of Zoology, Akademi Sains Cina
 • Kunming Institute of Botany, Akademi Sains Cina
 • Taman Botani Tropika Xishuangbanna di Menglun, Daerah Mengla, Wilayah Autonomi Xishuangbanna Dai, Yunnan selatan.
 • Pusat Penyelidikan Primata Kunming, Akademi Sains Cina

Pada masa ini, ia mempunyai kakitangan sebanyak 1.160, di antaranya 808 adalah penyelidik profesional, tujuh adalah ahli akademik dan 343 adalah penyelidik kanan. Terdapat juga 447 pelajar ijazah PhD dan 530 pelajar ijazah sarjana. Kakitangan yang telah bersara adalah 1.090. Cawangan telah menubuhkan tiga makmal terbuka nasional, dua makmal terbuka kunci CAS, lima makmal utama yang ditubuhkan oleh CAS dan provinsi tempatan, tiga pusat kejuruteraan, lima laman kedoktoran, lima stesen doktor pos dan herbarium tumbuhan terkenal dan dewan spesies hidupan liar dan mempunyai rangkaian instrumen dan alat penyelidikan terkini, rangkaian komputer dan sistem maklumat keanekaragaman hayati. Cabang ini telah menjadi asas penyelidikan sains komprehensif maju dalam astronomi, geologi dan biologi.

                                     

12. Kesihatan

Pada masa ini, terdapat 2.774 institusi perubatan pelbagai jenis dan 33.600 profesional perubatan di Bandar. 170 institusi perkhidmatan perubatan berdasarkan komuniti meliputi populasi 1.86 juta. China Health Management Corp CNHC adalah penyedia penjagaan kesihatan swasta utama di bandar ini. Telah diramalkan bahawa hospital swasta akan menyediakan 70 peratus daripada jumlah perkhidmatan rawatan kesihatan perubatan pada tahun 2012 di Kota Kunming.

Hospital di Kunming merangkumi:

 • Hospital dan Pusat Kecemasan Palang Merah Provinsi Yunnan, adalah hospital umum utama di Kunming.
 • Hospital Gabungan Pertama Kolej Perubatan Kunming
 • Kunming Mental Hospital, yang ditubuhkan pada tahun 1955, menempatkan lebih daripada 400 pesakit.
 • Pusat Pemulihan Fizikal Kunming
 • Hospital Orang Pertama Provinsi Yunnan
                                     

12.1. Kesihatan HIV/AIDS

Pada akhir tahun 2006, pusat rawatan HIV/AIDS peringkat wilayah pertama China telah dibina. Pusat bernilai US$17.5 juta terletak 28 km 17 bt dari pusat bandar Kunming. Pusat ini mempunyai enam jabatan utama: rawatan klinikal, perundingan teknikal, penyelidikan dan pengembangan, pertukaran dan kerjasama antarabangsa, latihan rawatan klinikal dan terapi psikologi.

Yunnan, dengan populasi lebih dari 45 juta, memimpin China dalam jangkitan HIV/AIDS: terutamanya merebak melalui penggunaan ubat intravena dan seks yang tidak selamat, yang sering melibatkan industri seks. Menurut statistik rasmi, pada akhir tahun 2005, Yunnan telah menampung lebih dari 48.000 pesakit yang dijangkiti HIV, 3.900 pesakit dengan AIDS dan jumlah kematian 1.768.

                                     

13. Ketenteraan

Kunming adalah ibu pejabat Tentera Kumpulan ke-14 Tentera Pembebasan Rakyat, salah satu daripada dua tentera kumpulan yang terdiri daripada Wilayah Tentera Chengdu yang bertanggungjawab untuk pertahanan sempadan barat daya China dengan India dan Myanmar, serta keselamatan di Tibet.

                                     

14. Keselamatan dan jenayah awam

Ibu pejabat Perbandaran Kunming Biro Keselamatan Awam terletak di Beijing Lu. Jabatan hal ehwal luarnya, yang terletak di Jinxing Huayuan, Jinxing Xiao Lu di timur laut kota, mengendalikan visa imigresen dan perjalanan.

                                     

14.1. Keselamatan dan jenayah awam Pengedaran Dadah

Kunming mempunyai peranan penting sebagai titik utama dalam pemerdagangan dadah antarabangsa kerana ia merupakan bandar utama China yang paling dekat dengan Segitiga Emas di Asia Tenggara. Skuad Narkotik Biro Keselamatan Awam Perbandaran Kunming adalah khidmat polis kontra-narkotik.

Polis merampas sekurang-kurangnya tiga tan dadah di Yunnan pada tahun 2005. Provinsi Yunnan merampas 10 tan dadah haram pada tahun 2006, menyumbang 80 peratus daripada jumlah dadah yang disita di seluruh negara dalam tempoh tersebut, menurut Sun Dahong, timbalan pengarah provinsi Yunnan ketika itu Biro Keselamatan Awam. Jumlahnya lebih dari dua kali ganda daripada jumlah yang disita di wilayah itu pada tahun 2005.

Heroin dan methamphetamine nampaknya menjadi sasaran utama 30.000+ polis anti-dadah yang kuat di Yunnan. Majoriti heroin yang masuk ke China dari Segitiga Emas melewati Dali dari mana ia kemudian diedarkan ke seluruh China dan antarabangsa melalui bandar-bandar pesisir China.

Pusat Pemulihan Wajib Perbandaran Kunming di Kunming adalah pusat pemulihan utama bagi penagih dadah, kebanyakannya pulih dari ketagihan heroin. Cincin ubat antarabangsa telah menggunakan Yunnan dan Kunming untuk menyalurkan ubat sintetik baru seperti methamphetamine dan juga ubat tradisional seperti heroin.

Opium hingga akhir-akhir ini digunakan secara meluas oleh banyak orang minoriti di wilayah ini; namun, setelah Perang Candu pemerintah China menjadikan penanaman haram, dan semuanya melancarkan pengeluarannya di dalam sempadan Yunnan.

                                     

15. Hubungan antarabangsa

Negara-negara berikut mempunyai misi diplomatik di Kunming:

 • Bangladesh
 • Myanmar Burma
 • Kemboja
 • Vietnam
 • Negara Thai
 • Konsulat
 • Malaysia
 • Laos
 • Australia
 • Belanda
 • Pejabat perdagangan
                                     

16. Penduduk terkenal

Orang terkenal dari Kunming termasuk:

 • Anthony Zee, ahli fizik
 • Benedict Anderson, sarjana lahir di Kunming
 • Zhu Youlang maharaja dinasti Ming, berperang dan dieksekusi di Kunming
 • Zhu De, ketua tentera belajar di Kunming
 • Li Weiwei, pemain bola baling Olimpik
 • Lamu Gatusa, profesor dan penulis
 • Tang Jiyao, jenderal dan panglima perang Yunnan, meninggal di Kunming
 • Liu Fang, pemain pipa
 • Tu Wei-ming, etika lahir di Kunming
 • Chih-Kung Jen, ahli fizik
 • Frank Shu, ahli astrofizik Cina-Amerika, dilahirkan di Kunming
 • Wen Yiduo, penyair dan sarjana, tinggal dan dibunuh di Kunming
 • Pierre Jean Marie Delavay, mubaligh Perancis abad ke-19, tinggal dan meninggal di Kunming
 • Zhang Xiaogang, artis, lahir di Kunming
 • Nie Er, komposer lahir di Kunming
 • Cai Xitao, ahli botani
 • Maran Brang Seng, ahli politik Burma meninggal di Kunming
 • Wang Hongni, pemenang pingat emas triathlete dan Sukan Asia

Diplomat:

 • Auguste François, konsul Perancis di selatan China
 • George Soulié de Morant, diplomat Perancis
 • John S. Service, diplomat Amerika berkhidmat di Kunming selama dua tahun

Universiti Bersekutu Barat Daya Nasional:

 • Feng Youlan, ahli falsafah
 • Zhang Boling, pengasas Universiti Nankai
 • Wang Yuan, ahli matematik
 • Wu Ningkun, profesor emeritus
 • Ta-You Wu, ahli fizik
 • Shiing-Shen Chern, ahli matematik
 • Chen Yinke, ahli bahasa
 • Tsung-Dao Lee, ahli fizik
 • Chen Ning Yang, ahli fizik
                                     

17. Lihat juga

 • Senarai bandar di Republik Rakyat China
 • Pengeboman bas Kunming 2008
 • Kategori: Filem yang ditetapkan di Kunming
 • 3650 Kunming, asteroid
 • Zheng He
 • Senarai bandar kembar dan bandar bersaudara di China
 • Kunming Wolfdog, sejenis kacukan anjing serigala