Back

ⓘ Nanning ; adalah ibu kota dan bandar terbesar berdasarkan populasi Wilayah Berautonomi Guangxi Zhuang di China Selatan. Ia dikenali sebagai Kota Hijau kerana ba ..
Nanning
                                     

ⓘ Nanning

Nanning ; adalah ibu kota dan bandar terbesar berdasarkan populasi Wilayah Berautonomi Guangxi Zhuang di China Selatan. Ia dikenali sebagai "Kota Hijau" kerana banyaknya subur subtropika dedaunan. Terletak di Selatan Guangxi, Nanning dikelilingi oleh lembangan berbukit, dengan monsun yang hangat - dipengaruhi iklim subtropika lembap. Sehingga tahun 2018, Nanning mempunyai populasi 7.241.100 di mana 4.417.600 bandar dan 3.839.800 tinggal di kawasan binaannya yang terdiri daripada 6 daerah bandar.

Bermula pada tahun 1949, ekonomi Nanning mulai berkembang di luar peranannya sebelumnya sebagai intinya pusat komersial dan pentadbiran, kerana ia mengalami pertumbuhan industri yang berterusan. Hari ini, Nanning dianggap sebagai pusat ekonomi, kewangan dan budaya Guangxi, dan pusat utama untuk latihan minoriti Zhuang di Guangxi. Peoples Park terletak di pusat bandar.

                                     

1. Sejarah

Nanning, sebuah kota kuno dengan sejarah panjang dan budaya yang kaya, adalah sebahagian daripada kumpulan etnik Baiyue pada zaman kuno. Pada tahun pertama periode Daxing Dinasti Jin Timur 318 Masehi, Kabupaten Jinxing, yang ditubuhkan di sini sebagai salah satu bandar daerah, mengantar sejarah 1700 tahun sistem organisasi Nanning. Selama periode Zhenguan Dinasti Tang 632 Masehi, dinamakan semula sebagai wilayah Yong Yongzhou dan mendirikan kerusi pemerintahan Yongzhou, oleh sebab itu disebut sebagai Yong sebagai kependekan. Pada tahun pertama tempoh Taiding Dinasti Yuan AD1318, Yongzhou diganti namanya menjadi Nanning, yang bermaksud Selatan yang Tenang.

Nanning pernah menjadi wilayah orang Baiyue dan menjadi ibu kota Prefektur Jinxing yang dipisahkan dari Prefektur Yulin dari Dinasti Jin Timur.

Pada tahun 1076 semasa Perang Lý–Song Yongshou dikepung oleh pasukan Lý. Di bawah kepemimpinan Su Jian, garnisun bertahan selama empat puluh dua hari sebelum menyerah. Kota ini dihancurkan dan penduduknya dibantai oleh Dinasti Lý.

Pada dinasti Yuan pada tahun 1324, dinamakan Nanning Lu Litar Nanning Yongzhou. Dari segi sejarah, Nanning terkenal dengan perdagangan, dan mempunyai pejabat perniagaan tetap dari kawasan lain di China sejak dinasti Song.

Pada Dinasti Ming Nanning berkembang menjadi pusat ekonomi Sungai Zuo dan Sungai You dengan reputasi "Nanjing Kecil".

Pada 4 Disember 1949, Nanning ditangkap oleh BPK; pada Januari 1950, perbandaran Nanning ditubuhkan, dan dikenal pasti sebagai ibu kota Guangxi pada 8 Februari tahun yang sama; pada bulan Mac 1958, Wilayah Berautonomi Guangxi Zhuang ditubuhkan, dan perbandaran Nanning adalah ibu kota.

Nanning berfungsi sebagai tuan rumah untuk tahunan China-ASEAN EXPO CASEAN EXPO yang bermula pada tahun 2004 dan merupakan tempat untuk "World Robotics Olympiad" 2006.

                                     

2. Pembahagian pentadbiran

Nanning mempunyai bidang kuasa di semua 7 Daerah, 5 Negeri, dan 6 Zon Pembangunan.

Zon Pembangunan:

 • Area Tasik Baharu Nanning Xiangsi 南宁相思湖新区
 • Taman Perindustrian Nanning Liujing 南宁六景工业园区
 • Tempat Peranginan / Area Pelancongan Nanning Qingxiu 南宁青秀山风景名胜旅游区
 • Zon Pelaburan di luar Negara China Nanning 南宁华侨投资区
 • Ekonomi dan Teknologi DZ Nanning 南宁经济技术开发区
 • Perniagaan Teknologi Tinggi DZ Nanning 南宁高新技术产业开发区
                                     

3. Pemandangan Bandar

Nanning adalah kediaman bangunan tertinggi ke-21 di Republik Rakyat China, Pusat Perdagangan Antarabangsa Diwang, di 276 m 906 ka, yang kini merupakan bangunan tertinggi di Guangxi dan barat daya China tidak termasuk Chongqing. Bangunan kedua tertinggi di Nanning ialah World Trade Commerce City pada ketinggian 218 meter. Bandar ini pada masa ini mempunyai tujuh bangunan lebih tinggi daripada 100 m 330 ka, dibina atau dalam pembinaan.

Nanning mempunyai banyak taman dengan lanskap hijau tropis, ini adalah salah satu bandar "paling hijau" di China, dan dikenali sebagai "Kota Hijau"绿城. Langit pusat bandar Nanning berubah dengan pesat dan bandar ini menjadi hab penting di China.

Baru-baru ini, pemerintah telah memulakan rancangan kecantikan di seluruh bandar yang bertujuan untuk membersihkan kota dan meningkatkan imejnya. Ini melibatkan pengurangan jumlah penjual makanan di tepi jalan yang beroperasi tanpa lesen yang betul dan menyekat tempat letak kenderaan di jalan-jalan yang sibuk. Program ini telah mencapai kejayaan awal, usaha jangka panjang masih diperlukan untuk memberikan hasil yang berkekalan.                                     

4. Ekonomi

KDNK Nanning pada tahun 2015 ialah 341 bilion RMB. KDNK per kapita adalah $7.844.

Eksport asing pada tahun 2007 adalah AS$10 bilion. Pelaburan aset tetap asing adalah 34.3 bilion RMB. Nanning mempunyai enam zon pembangunan dan taman perindustrian, tiga daripadanya menyumbang 6 bilion RMB dari KDNK Nanning, lebih daripada 8 peratus daripada jumlah Nanning.

Sumber mineral termasuk emas, besi, mangan, aluminium, kuarza, perak, indium, arang batu, marmar, dan granit. Satu pertiga dari pelbagai jenis sumber mineral China terdapat di Nanning.

Zon perindustrian

 • Kawasan Pembangunan Ekonomi & Teknologi Nanning
 • Zon Pembangunan Perindustrian berteknologi tinggi Guilin
                                     

5.1. Pengangkutan Metro

Sistem Nanning Metro terkenal dengan Nanning Rail Transit NNRT, yang diperkirakan terdiri daripada sembilan talian. Yang pertama telah siap dan mula beroperasi pada bulan Jun 2016, yang kedua mula beroperasi pada bulan Disember 2017, sementara barisan 3 dan 4 kini dalam pembinaan. Baris 1 menghubungkan Timur dan Barat Nanning, menghubungkan pusat kewangan dan politik dan pusat akademik dan penyelidikan Nanning.

Stesen Jalur 1 dari Barat ke Timur adalah: SHIBU - Kolej Nanning untuk Teknologi Percutian - PENGFEI LU - Stesen Jurulatih XIXIANGTANG - Universiti Guangxi Untuk Kewarganegaraan - QINGCHUAN - Kebun Binatang Nanning - LUBAN LU - Universiti Guangxi - BAICANGLING - Stesen Kereta Api Nanning - CHAOYANG Square - XINMIN LU - Dataran MINZU - MACUN - NANHU - Dataran JINHU - Pusat Pameran & Konvensyen - WANXIANGCHENG - Kawasan Perniagaan ASEAN - FENGLING -! Stesen Jurulatih LANGDON - BAIHUALING - FOZILING - Stesen Kereta Api Nanning Timur.

                                     

5.2. Pengangkutan Rel

Nanning mempunyai dua stesen keretapi utama: Stesen Kereta Api Nanning dan Stesen Kereta Api Nanning Timur. Yang terakhir lebih baru dan juga destinasi utama kereta api berkelajuan tinggi.

Stesen kereta api Nanning adalah persimpangan kereta api untuk Nanning – Kunming, Nanning – Guangzhou dan Hunan –Guangxi Railways. Terdapat juga rancangan untuk membangun kereta api berkelajuan tinggi ke Pingxiang di sempadan Vietnam. Matlamatnya adalah untuk mengintegrasikan Pan-Delta Sungai Mutiara dan tenggara China dengan anggota ASEAN.

Pada akhir tahun 2013, beberapa perkhidmatan berkelajuan tinggi telah diperkenalkan di Kereta api Hunan – Guangxi dan di landasan kereta api yang menghubungkan Nanning dengan Beihai serta cabangnya ke Fangchenggang.

Guangxi juga merupakan gabungan Kereta Api Berkelajuan Tinggi Guangdong-Guiyang.

                                     

5.3. Pengangkutan Lebuhraya

 • Lebuhraya G75 Lanzhou – Haikou
 • Lebuhraya Nasional China 210
 • Lebuhraya G72 Quanzhou – Nanning
 • Jalan Lebuhraya G7201 Nanning
 • Lebuhraya Nasional China 324
 • Lebuhraya G7211 Nanning – Youyiguan
 • Lebuhraya Nasional China 325
 • Lebuhraya G80 Guangzhou – Kunming
 • Lebuhraya Nasional China 322
                                     

6. Flora dan fauna

Iklim hangat Nanning memberikan sejumlah besar biodiversiti. Terdapat banyak spesies haiwan dan lebih daripada 3.000 spesies tumbuhan. Bunga kota adalah bunga Jaba, semak malar hijau, dan pokok kota adalah pohon badam yang dianggap sebagai pokok tulang belakang yang digunakan untuk penghijauan dan landskap di seluruh kota.

                                     

7. Geografi

Nanning terletak di bahagian selatan Wilayah Berautonomi Guangxi Zhuang, 160 km 99 bt dari sempadan dengan Vietnam. Ia mempunyai kawasan pentadbiran 22.293 km 2 8.607 bt 2.

Nanning terletak di lembah berbukit dengan ketinggian antara 70 dan 500 m 230 dan 1.640 ka di atas paras laut. Gunung Qingxiu menguasai bahagian selatan bandar.

                                     

7.1. Geografi Iklim

Nanning mempunyai suhu panas monsun - dipengaruhi iklim subtropika lembap Cwa, dengan suhu purata tahunan 21.83 °C 71.3 °F. Musim panas lebih panas dan lembap dengan bulan Julai, bulan paling panas, dengan suhu purata 24 jam 28.4 °C 83.1 °F. Musim sejuk ringan dan agak lembap dengan Januari, bulan paling sejuk, rata-rata 12.9 °C 55.2 °F. Dari Februari hingga Ogos, hujan paling kerap dan kelembapan relatif secara konsisten rata-rata melebihi 80 peratus; hujan tahunan adalah 1.290 milimeter 50.8 in. Kawasan ini juga embun beku - percuma untuk semua kecuali 3 atau 4 hari dalam setahun dan salji hampir tidak pernah didengar di bandar, dengan pengecualian yang unik sejak tahun 1900: pada bulan Disember 1975 salji turun di bandar walaupun tanpa berpegang pada tanah. Suhu melampau bermula dari −2.1 hingga 40.4 °C 28 hingga 105 °F. Dengan peratus cahaya matahari bulanan mungkin antara 17 persen pada bulan Mac hingga 51 persen pada bulan September, bandar ini menerima 1.585 jam cahaya matahari setiap tahun.                                     

8. Bandar saudara

 • Banjul, Gambia 1987
 • Victoria British Columbia, Kanada 2005
 • Khon Kaen, Thailand 2001
 • Hải Phòng, Vietnam 1987
 • Cupertino Amerika Syarikat 2017
 • Gwacheon, Korea Selatan 2005
 • Knowsley, United Kingdom 2005
 • Crema, Itali 2015
 • Yangon, Myanmar 2002
 • Davao City, Filipina 2007
 • Grudziądz, Poland 2011
 • Falls Church, Amerika Syarikat 2018
 • Sihanoukville, Kemboja 2000
 • Klagenfurt, Austria 2001
 • Provo, Utah, Amerika Syarikat 2000
 • Bundaberg Australia 1998
                                     

9. Demografi

Pada bancian 2010, jumlah penduduk Nanning adalah 6.611.600, di antaranya 2.875.220 adalah penduduk bandar setelah penyesuaian bahagian pentadbiran dan 2.480.340 di kawasan binaan yang terdiri daripada 5 dari 6 daerah bandar.Templat:Full citation needed Nanning adalah sebuah bandar di mana kumpulan etnik Zhuang tinggal dalam komuniti padat. Tiga puluh lima kumpulan etnik tinggal di komuniti padat di Nanning, termasuk orang Zhuang, Han, Yao, Hui, Miao, Dong, dan minoriti Man.

                                     

10. Budaya

Nanning adalah pusat sains dan teknologi, pendidikan, budaya dan kesihatan di Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang. Terdapat keseluruhan 54 institusi penyelidikan ilmiah yang berada di bawah daerah. 10 kolej dan 50 sekolah perdagangan melatih kakitangan khusus dari semua jenis. Kini terdapat 62 organisasi budaya massa, 13 kumpulan persembahan, 8 pawagam, 285 unit projek, lebih dari 70 dewan karaoke dan lebih dari 1000 gerai surat khabar. Kedai buku dan pasar budaya boleh didapati di mana-mana sahaja.

                                     

10.1. Budaya Makanan

Nanning tidak hanya mempunyai masakan tempatan tetapi juga makanan dari kawasan lain di China dan luar negara. Budaya makanan tradisional boleh didapati di sekitar jalan-jalan di Nanning. Makanan Nanning berkongsi gaya makanan Kantonis dan Asia Tenggara. Masakan Cina termasuk Guangdong, Sichuan, Hunan dan Jiangsu serta Jepun, Thai dan Barat boleh didapati.

Mee Beras sangat popular di kalangan orang Nanning. Mee nasi Laoyou adalah yang paling terkenal, sementara hidangan mee lain seperti Mee Beras Guilin dan mee buatan tangan boleh didapati. Mee beras Laoyou bermaksud mee nasi kawan lama terbuat dari lada goreng, rebung masam, kacang hitam dan bawang putih, kemudian daging babi, dan kemudian mee sup dan nasi. Mee rasa pedas adalah makanan jalanan kegemaran yang sangat popular dan murah untuk semua makanan sarapan, makan tengah hari dan makan malam di Nanning.

                                     

11. Pelancongan

Nanning dekat dengan pemandangan Guilin, dengan lereng bukit terkenal di dunia, utara dan barat Guangxi dan kampung-kampung minoritinya, dan sempadan dengan Vietnam di selatan.

Tarikan pelancongan di Nanning merangkumi Muzium Guangxi, Taman Rakyat dengan Benteng Zhenning, Gunung Qingxiu, Taman Botani Herba Ubat Guangxi, and Yangmei Ancient Town.

Tempat Lain yang menarik termasuk Taman Nanhu, Taman Shishan dan Kebun Binatang Nanning.

                                     

12. Kolej dan Universiti

 • Universiti Normal Nanning 南宁师范大学
 • Kolej Seni Guangxi广西艺术学院
 • Universiti Guangxi untuk Kewarganegaraan广西民族大学
 • Universiti Perubatan Guangxi广西医科大学
 • Universiti Nanning 南宁学院
 • Universiti Guangxi Perubatan China 广西中医药大学
 • Universiti Guangxi Kewangan dan Ekonomi广西财经学院
 • Universiti Guangxi 广西大学

Catatan: Institusi tanpa program sarjana muda tidak disenaraikan.