Back

ⓘ Geografi ialah sains ruang dan tempat. Geografi juga merupakan kajian permukaan bumi sebagai ruang dan tempat masyarakat manusia hidup. Tumpuan kajiannya ialah ..                                               

Wadi Bani Khalid

Wadi Bani Khalid merupakan suatu wadi yang terletak kira-kira 203 kilometer dari Muscat, Oman. Ia adalah wadi yang paling terkenal di kawasan Ash-Sharqiyah. Anak sungai di Wadi Bani Khalid mengekalkan aliran air yang berterusan sepanjang tahun. Kolam air dan batu tongkol besar boleh didapati secara bertaburan di sepanjang perjalanan ke wadi ini. Sebagai kawasan geografi, Wadi ini diliputi dengan jalur tanah rendah dan gunung yang besar.

                                               

Kampung Jarak Tengah

Kampung Jarak Tengah, juga dikenali sebagai Jarak Atas ialah sebuah kampung yang terletak di Tasek Gelugor, dalam Daerah Seberang Perai Utara, Pulau Pinang, Malaysia. Poskod bagi Kampung Jarak Atas ialah 13310.

                                               

Kampung Tersusun Kampung Tok Bedu

Kampung Tersusun Kampung Tok Bedu ialah sebuah kampung yang terletak di Mukim 6, Tasek Gelugor, dalam Daerah Seberang Perai Utara, Pulau Pinang, Malaysia. Poskod bagi Kampung Tersusun Kampung Tok Bedu ialah 13300.

                                               

Kampung Tok Bedu

Kampung Tok Bedu ialah sebuah kampung yang terletak di Mukim 6, Tasek Gelugor, dalam Daerah Seberang Perai Utara, Pulau Pinang, Malaysia. Poskod bagi Kampung Tok Bedu ialah 13300.

Geografi
                                     

ⓘ Geografi

Geografi ialah sains ruang dan tempat. Geografi juga merupakan kajian permukaan bumi sebagai ruang dan tempat masyarakat manusia hidup. Tumpuan kajiannya ialah tentang fenomena semula jadi dan budaya yang terdapat di merata tempat di dunia. Perkataan "Geografi" berasal daripada dua perkataan bahasa Yunani, iaitu kata nama "geo" yang bermaksud bumi dan kata kerja "graphon" yang bermaksud menulis. Dengan mencantumkan kedua-dua perkataan tersebut orang Yunani telah mencipta perkataan Geographia yang bermakna "deskripsi tentang bumi". Ahli-ahli geografi menumpukan perhatian mereka terhadap ciri-ciri dan pola-pola tempat di dunia yang sentiasa berubah, baik melalui deskripsi dalam buku mahupun melalui persembahan visual dalam peta. Mereka sentiasa cuba menghuraikan bagaimana setiap ciri-ciri dan pola yang istimewa terhadap sesuatu tempat di permukaan bumi telah timbul. Mereka juga sentiasa mencari sebab-sebab tentang kewujudan ciri dan pola taburan sesuatu fenomena, khasnya jika dikaitkan dengan ruang dan masa. Pendek kata, objektif utama bidang geografi ialah untuk memahami bentuk-bentuk fizikal dan budaya setiap tempat dan perkaitannya dengan unsur alam sekitar semula jadinya di atas permukaan bumi.

Geografi juga merupakan pelbagai buku sejarah berkenaan bidang ini, khususnya Geographia oleh Klaudios Ptolemaios pada abad ke-2.

Geografi lebih daripada pengkajian peta. Ia bukan hanya menyiasat dimana kedudukan di bumi, kadang kala digelar kedudukan di angkasa. Geografi mengkaji sama ada ia disebabkan oleh manusia atau secara semulajadi. Geografi juga mengkaji kesan perbezaan tersebut.

                                     

1.1. Cabang geografi Geografi fizikal

Geografi fizikal adalah cabang geografi yang membincangkan tentang keadaan fizikal bumi. ia membincangkan tentang:

  • Ekosistem
  • Iklim
  • Luluhawa
  • Bumi sebagai satu sistem
  • Tumbuhan dan haiwan liar.
  • Laut dan lautan
  • Batuan
                                     

1.2. Cabang geografi Geografi manusia

Aspek manusia pula merangkumi aspek ekonomi, politik, kebudayaan, meterologi dan ekologi bumi yang dipengaruhi oleh kegiatan manusia. Aspek manusia lebih tertumpu kepada sains kemasyarakatan. Ini memberi penerangan tentang cara-cara manusia menyesuaikan diri dengan alam sekeliling dan kesan-kesan kegiatan manusia.Terdapat juga kajian dijalankan mengenai Penggunaan Sistem Maklumat Geografi GIS dalam Penilaian Harta Tanah Kediaman Terdapat beberapa bidang dalam Geografi Manusia. Antaranya ialah Geografi Bandar,Geografi Ekonomi, Geografi Politik, Geografi Sejarah, Geografi Budaya, Geografi Kesihatan, Geografi Perniagaan, Demografi, Geografi Agama dan sebagainya.

                                     

1.3. Cabang geografi Geografi persekitaran manusia

Pada sekitar pelupur alam sekeliling environmental determinism, geografi ditakrifkan bukan mengenai pengkajian hubungan ruang, tetapi mengenai kajian bagaimana manusia dan alam sekitar berinteraksi. Walaupun pelupur alam sekeliling berkurangan, masih terdapat tradisi geografer yang menumpukan hubungan antara manusia dan alam sekitar. Terdapat dua cabang bidang geografi alam sekitar manusia: ekologi kebudayaan dan politik cultural and political ecology CAPE), dan kajian ancaman semulajadi.

                                     

1.4. Cabang geografi Geografi sejarah

Geografi sejarah adalah ilmu yang mempelajari tentang manusia, fisik, fiksi, dan fakta geografi pada masa lampau. Ilmu displin ini memiliki bahasan yang sangat luas dan beragam. Umumnya membahas tentang geografi masa lalu dan bagaimana perubahan sebuah wilayah atau tempat berdasarkan waktu. Selain itu juga membahas tentang hubungan manusia dengan lingkungan dan menciptakan kebudayaan alam. Pembahasan geografi sejarah juga mencari bagaimana kebudayaan manusia itu muncul dan berkembang dengan pemahaman hubungan manusia dengan lingkungan.

                                     

1.5. Cabang geografi Geografi sains maklumat

Sistem maklumat geografi SMG atau GIS, singkatan geographic information system, sains maklumat geografi, atau kajian maklumat georuang ialah sistem yang direka untuk menangkap, menyimpan, mengolah, menganalisis, mengurus, dan mempersembahkan kesemua jenis data rujukan geografi. Dalam istilah yang paling mudah, SMG ialah gabungan antara teknologi kartografi, analisis statistik, dan pangkalan data.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →