Back

ⓘ Cereka ..                                               

Cerita rekaan

Cerita rekaan atau singkatannya cereka ialah karya sastera penulisan yang dicipta daripada imaginasi penulis. Ia mungkin dalam bentuk novel dan cerita pendek. Walaupun cerita rekaan adalah antara cabang besar dalam karya sastera, ia juga boleh merujuk kepada teater, sinematik atau karya muzik. Fiksyen berlawanan dengan bukan fiksyen, iaitu yang ditulis dengan fakta acara, penerangan, pemerhatian, dan lain-lain. Fiksyen mungkin memasukkan atau merujuk kepada fakta atau peristiwa sebenar oleh si penulis sebagai sumber inspirasi.

                                               

Arka cerita

Arka Cerita adalah pemanjangan atau penyambungan jalan cerita dalam sesuatu episod atau bab media penceritaan seperti televisyen, buku komik, komik jalur, permainan papan, permainan video, dan dalam sesetengah kes, filem. Pada program televisyen, contohnya, penceritaannya akan membuka lebih banyak episod. Dalam siaran televisyen, penggunaan arka cerita telah biasa digunakan dalam drama berbanding komedi, lebih-lebih lagi dalam komedi stambul. Webkomik adalah paling sesuai menggunakan arka cerita berbanding komik suratkhabar, kerana kebanyakan komik web mempunyai arkib dalam talian yang bol ...

                                               

Budaya rakyat

Budaya rakyat merangkumi cerita, muzik, tarian, legenda, sejarah lisan, peribahasa, jenaka, tahyul, adat resam, dan sebagainya dalam lingkungan sesebuah masyarakat yang mengandungi tradisi budaya, subbudaya, atau kumpulan tertentu, dan juga amalan-amalan perkongsian genre-genre penyampaian tersebut. Secara amali, wujudnya hubung kait antara budaya rakyat dan mitos.

                                               

Dialog

Dialog merupakan sejenis perbualan di antara dua atau lebih makhluk hidup. Asal-usul etimologikal perkataan dialogue adalah daripada bahasa Greek διά dan λόγος.

                                               

Dongeng

                                               

Dunia rekaan

Dunia rekaan ialah latar yang berkonsisten diri yang ada peristiwa dan unsur lain yang berbeza daripada dunia sebenar. Hal yang membezakan dunia rekaan daripada latar mudah ialah tahap keperincian dan keselarasan dalaman. Cereka Utopia oleh Sir Thomas More merupakan salah satu contoh dunia rekaan kohesif dengan peraturan dan konsep fungsinya yang tersendiri, tetapi merangkumi hanya 1 pulau kecil. Dunia rekaan boleh terkandung dalam 1 karya, seperti yang terdapat dalam cereka Nineteen Eighty-Four oleh George Oswell, Brave New World oleh Aldous Huxley, atau dalam cereka bersiri, cereka plot ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →