Back

ⓘ Maklumat ..                                               

Maklumat

Maklumat atau informasi merupakan hasil daripada pemprosesan, pengumpulan dan penganalisaan data yang dapat menambah pengetahuan kepada penerima maklumat. Secara ringkas, maklumat merupakan konteks apabila data digunakan.

                                               

Data mentah

Data mentah adalah istilah untuk data yang dikumpul dari satu sumber. Data mentah tidak tertakluk kepada pemprosesan atau sebarang manipulasi yang lain, dan ini juga dirujuk sebagai data utama/primer. Data mentah ialah istilah relatif. Data mentah boleh menjadi input kepada program komputer atau digunakan dalam prosedur manual seperti menganalisis statistik dari tinjauan. Istilah ini boleh merujuk kepada data binari pada peranti storan elektronik seperti pemacu cakera keras. Dalam pengkomputeran, data mentah mungkin mempunyai ciri-ciri berikut: mungkin mengandungi kesilapan, tidak disahkan ...

                                               

Pusat Maklumat Palestin

Pusat Maklumat Palestin ialah sebuah laman web dan jaringan berita Palestin, yang dilancarkn pada 1 Disember 1997 dengan versi bahasa pertama iaitu bahasa Arab. Kemudian, versi bahasa Inggeris pula dilancarkan pada 1 Januari 1998. 7 bahasa yang lain juga mengikuti. Ia merupakan salah satu laman web yang paling banyak kunjungan di Palestin, PIC mensasarkan untuk mempromosikan kesedaran mengenai Palestin, rakyat Palestin dan isu-isu berkaitan Palestin.Laman Facebook mereka yang telah mencapai hampir 5 juta pengikut, telah dipadamkan oleh Facebook pada Oktober 2019, mewujudkan bantahan secara ...

                                               

Pusat Pemantauan dan Pendedahan Maklumat Kebangsaan

Pusat Pemantauan dan Pendedahan Maklumat Kebangsaan ialah pertubuhan bukan untung kebangsaan Malaysia pertama yang dihasratkan untuk memenuhi keperluan inisiatif pemantauan dorongan am dan peranan pemberi maklumat dalam masyarakat. Ia diasaskan pada oleh 2012 oleh Rafizi Ramli dan Akmal Nasir. NOW beribu pejabat di Sungai Besi Kuala Lumpur.

                                               

Vĩnh Hau A

                                               

Teh Kok Lim

Teh Kok Lim ialah seorang ahli politik Malaysia. Beliau adalah ahli Parti Tindakan Demokratik dalam gabungan Pakatan Harapan. Beliau ialah ahli parlimen yang berkuasa bagi kawasan Taiping sejak 2018. Sebelum itu, beliau ialah Ahli Dewan Undangan Negeri Perak bagi Pokok Assam selama satu penggal dari 2013 hingga 2018. Pada pilihan raya 2018, Teh terpilih sebagai ahli Parlimen Malaysia untuk kawasan Taiping, dengan memenangi 42.997 daripada 69.743 undi.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →