Back

ⓘ Pendidikan Alam Sekitar merujukkan kepada usaha terancang untuk mengajarkan mengenai bagaimana kebergunaan persekitaran semula jadi, dan amat khasnya, ialah men ..                                               

Penyelidikan terhadap asal-usul COVID-19

Penyelidikan mengenai asal-usul COVID-19 merangkumi beberapa misi dan usaha berterusan oleh para saintis, kerajaan, pertubuhan antarabangsa, dan lain-lain untuk menentukan asal-usul virus yang bertanggungjawab untuk pandemik COVID-19, SARS-CoV-2. Konsensus saintifik ialah bahawa ia merupakan virus zoonotik yang muncul dari kelawar dalam keadaan semula jadi. SARS-CoV-2 ialah virus spesies koronavirus berkaitan sindrom pernafasan akut teruk SARSr-CoV. Ia dipercayai berasal dari zoonotik dan memiliki persamaan genetik yang dekat dengan koronavirus kelelawar, menunjukkan ia muncul dari virus y ...

Pendidikan alam sekitar
                                     

ⓘ Pendidikan alam sekitar

Pendidikan Alam Sekitar merujukkan kepada usaha terancang untuk mengajarkan mengenai bagaimana kebergunaan persekitaran semula jadi, dan amat khasnya, ialah mengenai bagaimana setiap insan boleh menguruskan tingkah laku dan ekosistem sehingga boleh berhidup secara berkekalan. Ianya merupakan berbilang tatatertib yang menyepadukan bidang-bidang ilmu pengetahuan yang ianya berdekatan dengan biologi, ilmu kimia, ilmu fizik, ekologi, sains bumi, sains atmosfera, matematik, dan geografi. Penggal tersebut selalunya ditandakan bagi dunia pendidikan dalam lingkungan sistem persekolahan dari sekolah rendah sehingga sekolah lepasan menengah. Bagaimanapun, ia kadang kala merangkumi segala usaha bagi mendidik orang ramai dan para hadirin lain yang melihat yang meliputi seperti dengan bahan bercetak, laman sesawang, kempen media dan sebagainya.

Pendidikan Alam Sekitar ialah satu pengajaran bagi perseorangan dan komuniti-komuniti dalam melakukan peralihan menuju ke satu masyarakat yang arif akan alam sekitar dan masalah-masalah yang berkaitan dengannya, menyedari akan larutan terhadap masalah-masalah itu dan mempunyai dorongan atau bermotivasi bagi menyelesaikannya.

                                     

1. Pautan luar

 • Mobile Environmental Education Projects MEEPs
 • Environmental Education Linked Network
 • National Environmental Education Foundation
 • Earth Day Network
 • Fourth International Conference on Environmental Education, Tbilisiplus30
 • OurEarth.org College Directory
 • United Nations Environmental Education Programme UNEP
 • Council for Environmental Education CEE
 • Tbilisi Declaration
 • Belgrade Charter
 • State Education and Environment Roundtable SEER

Templat:Education Templat:Environmental humanities Templat:Environmental social science

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →