Back

ⓘ Kejuruteraan alam sekitar merupakan penggunaan ilmu sains dan kejuruteraan untuk membaiki alam sekitar, iaitu untuk menyediakan air, udara dan tanah yang bersih ..                                               

Senarai Bidang Pengajian Tinggi di Malaysia

                                               

Kewangan pengiraan

Kewangan pengiraan atau kejuruteraan kewangan merujuk kepada penggunaan prinsip matematik dalam kewangan, pengiraan dan stimulasi komputer dalam perdagangan serta pelaburan. Dengan menggunakan kaedah tertentu, ahli kewangan pengiraan mampu menilai risiko kewangan atau pelaburan sesuatu instrumen kewangan.

                                               

Grafik

Grafik merupakan persembahan visual yang ditunjukkan pada permukaan seperti dinding, kanvas, skrin komputer, kertas, papan untuk tujuan jenama, pemberitahuan, ilustrasi atau hiburan. Contoh grafik ialah gambar foto, lukisan, seni tanpa ton, graf, tipografi, nombor, simbol, reka bentuk geometri, peta, lukisan kejuruteraan atau imej lain. Grafik selalunya menggabungkan teks, ilustrasi dan warna. Grafik boleh wujud sebagai grafik berfungsi atau berseni. Grafik juga boleh merupakan bayangan atau menggambakan perkara yang wujud dalam dunia sebenar.

                                               

Christchurch

Christchurch adalah sebuah bandar yang terletak di pesisir timur Pulau Selatan di New Zealand dan merupakan bandar terbesar di pulau itu. Ia juga merupakan kawsan urban kedua terbesar di New Zealand selepas Auckland. Bandar ini memperoleh namanya dari kolese katedral Christ Church di Universiti Oxford. Namanya dalam bahasa Maori adalah Otautahi. Nama Christchurch telah diilhamkan oleh John Robert Godley daripada Pertubuhan Canterbury dan dipersetujui pada mesyuarat pertama pertubuhan berkenaan pada 27 Mac 1848. Christchurch terletak pada 43°32 LS, 172°40 BT -43.5333, 172.667. Pada tahun 20 ...

                                               

Universiti Antarabangsa Al-Madinah

Universiti Antarabangsa Al-Madinah merupakan sebuah intitusi pengajian swasta yang ditubuhkan pada 2006 di Shah Alam, Selangor, Malaysia dan kini telah pun berpindah ke kampus baharu yang terletak di Desa Petaling Kuala Lumpur. Ia merupakan sebuah Universiti Islam yang dikendalikan sebagai sebuah badan bukan keuntungan berasaskan maya yang ditubuhkan dengan matlamat memberi kemudahan kepada sesiapa sahaja dari seluruh pelosok dunia yang ingin menimba ilmu pengetahuan. Pada penghujung tahun 2010, MEDIU telah mengorak langkah menjalankan pembelajaran secara konvensional on campus dengan peng ...

                                               

Cabaran Eko Perodua

Cabaran Eko Perodua merupakan pertandingan reka cipta industri automotif berasaskan piawai teknologi mesra alam. Dalam cabaran ini, peserta dikehendaki menguji ciptaan mereka berasaskan sejauh mana sebuah kereta Perodua Myvi dapat bergerak menggunakan satu liter minyak di Litar Speedway PLUS di Subang Jaya pada Jun 2009.

Kejuruteraan alam sekitar
                                     

ⓘ Kejuruteraan alam sekitar

Kejuruteraan alam sekitar merupakan penggunaan ilmu sains dan kejuruteraan untuk membaiki alam sekitar, iaitu untuk menyediakan air, udara dan tanah yang bersih untuk penghabitatan manusia dan organisma lain serta pemulihan kawasan tercemar.

Kejuruteraan alam sekitar melibatkan kawalan pencemaran air dan udara, kitar semula, pelupusan buangan, isu kesihatan awam serta pengetahuan dalam undang-undang kejuruteraan alam sekitar. Bidang ini juga merangkumi kajian kesan projek pembangunan terhadap alam sekitar.

Jurutera alam sekitar mengadakan kajian dalam pengurusan buangan untuk menilai kebahayaannya, menyediakan nasihat tentang perawatan dan pengurungan serta menentukan peraturan untuk mengelakkan kecelakaan. Jurutera alam sekitar juga mereka sistem bekalan air serta perawatan air buangan, dan juga cuba menyelesaikan masalah-masalah pencemaran seperti hujan asid dan susutan lapisan ozon.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →